Varga Mihály: 675 milliárdnyi beruházást halaszt el a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. április 11.

Belpol

Mindezt a megnövekedett kiadásokkal – kamatkiadások, rezsivédelem – indokolta a pénzügyminiszter, aki szerint idén 2,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés. 

 

A kormány arról döntött, hog 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át, halaszt el,

ezzel is segítve a költségvetés mozgásterét – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Varga Mihály pénüzgyminiszter. Ennek ellenére is 2000 milliárd forint beruházás valósul meg idén – fűzte hozzá. A beruházások átütemezését Varga azzal indokolta, hogy idén 4,5 százalékos lesz az államháztartás hiánya, amit jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalékra csökkentenének. A miniszter hozzátette még, a megnövekedett kamatkiadások és a rezsivédelem miatt magasak az állam kiadásai, de arról nem ejtett szót, hogy konkrétan milyen beruházásokat halasztanak el (a kormányinfó egy későbbi részében egy kormánypárti "újság" kérdésére sem árulta el).

Optimistán nyilatkozott ugyanakkor arról, hogy idén 2,5 százalákos lehet a magyar gazdaság növekedése, ez ráadásul az év második felében felgyorsulhat. Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedés megalapozott – fogalmazott Varga, aki kiemelte: a családtámogatások, a nyugdíjkifizetések, az otthonteremtési támogatások és a védelmi kiadások prioritást élveznek a jövőben is.

A kormányinfón Nagy István agrárminiszter ötpontos mezőgazdasági intézkedéscsomagot jelentett be. Ennek értelmében

  • bejelentési kötelességet vezetnek be azokra a mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, érkezzenek bárhonnan is; 
  • a Magyar Államkincstár május 31-ig ki fogja fizetni a tavaly benyújtott támogatási kérelmeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek;
  • az Agrár Széchenyi kártyával felvehető kedvezményes hitelek keretösszegét 2026-ig 45 milliárd forinttal növelik;
  • a gazdák hektáronként 97 literig visszaigényelhetik az elhasznált gázolaj jövedéki adóját, a visszaigénylés mértékét 90 százalékra emelik;
  • 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a kormányinfók egyik "házigazdája" – aki februári műtétje és az azt követő lábadozása után tért vissza – arról beszélt, a világpolitikai helyzet negatív irányban változott, a következő bő fél év pedig döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányába mozdul el a világ és Európa. Most már, folytatta, Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni. A legaggasztóbb, hogy a NATO is irányt váltott: eddig a NATO nem vált tevékeny részesévé a konfliktusnak, de most arra készül a szövetség, hogy Ukrajna oldalán "bevonódik" a háborúba. "A háborús láz a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO vezetőire" – magyarázta Gulyás Gergely.

A miniszter egy különös dolgot is megemlített: 

a jövő évi költségvetési javaslatot november 5-ét követően nyújtja be a kormány, mert megvárják az amerikai elnökválasztás eredményét;

a kormány szerint Donald Trump esetleges győzelmével a béke irányába mozdul el a világ, és a költségvetés szempontjából nem mindegy, hogy háborús vagy békés időszakra terveznek. A háborús időszak más gazdaságpolitikát igényel – mondta. Jelezte azt is, az Európai Parlament rossz döntést hozott a migránsok elosztásával, és csatlakoznak Donald Tuskhoz, aki azt mondta, hogy Lengyelország nem fogja végrehajtani a migránsok elosztását.

A kormányinfón bemutatkozott Vitályos Eszter új kormányszóvivő, aki azt jelentette be, 108 milliárd forintos házfelújítási programot indít a kormány. Az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet majd pályázni.

Újságírói kérdésekre válaszolva Varga ugyan nem mondta el, mely beruházásokat halasztja el a kormány, de – mint a Telex írja – arról beszélt, hogy az első negyedévben 2100 milliárd forintot fizetett ki az állam kamatokra, ez 600 milliárddal több, mint tavaly, és félre kellett tenni a pénzt a ferihegyi repülőtér megvételére is.

Különben arra készül a kormány, hogy ősszel, a költségvetés benyújtásakor tárgyal a háromgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességéről, azzal számol, hogy jelentősen nőni kezdenek a reálbérek, és még több embernek lesz megtakarítása állampapírokban. A Magyarországnak járó európai uniós források utalása elindult, az utóbbi hónapokban több mint 500 milliárd forint érkezett meg.

 
Varga Mihály, Vitályos Eszter, Gulyás Gergely és Nagy István a kormányinfón
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Gulyás Gergely a kérdésekre válaszolva beszélt arról, hogy a Lánchíd felújítását komoly korrupció lengi körül, és pénteken nyilvánosságra hozzák a KEHI jelentését erről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tervezett bővítéséről, és ennek kapcsán a józsefvárosi házak kisajátításáról, az ellene szerveződő tiltakozásról azt mondta Gulyás, ez egy gyöngén teljesítő polgármester kampányának a része. Vitályos Eszter azt fűzte hozzá, hogy a törvényjavaslat, amely a kisajátításról szól, rendelkezik az érintett lakók kártalanításáról is.

A Schadl–Völner-ügyről szólva Gulyás Gergely azt mondta, őt még nem hallgatták meg, és lehetetlennek tartja, hogy a nyomozás során az derüljön ki, Rogán Antalék kihúzatták magukat a nyomozati anyagból. A miniszter szerint az ügyészek komoly hibát követtek el, mert a nyomozati anyagba csak olyasmit szabad beletenni, ami alátámasztja a vádat. Cáfolta, hogy őt korábbi barátja, Magyar Péter zsarolta volna: kapott egy üzenetet egy csoportban, amelyben ő, Magyar és Varga Judit volt benne. Ő az üzenet láttán kilépett a csoportból, és azóta nem kommunikáltak. Mivel az, amit neki Magyar írt, nem büntethető, nem tett feljelentést. 

Gulyás Gergely nem tudott arról, hogy ősszel leállt volna két hónapra a rendőrségi nyomkövető rendszer, arról pedig, hogy a történtek miatt lemond-e Pintér Sándor velügyminiszter, szerinte őt kell megkérdezni. Az nem ütközött nemzetközi jogszabályba, hogy Bolsonaro két napot töltött a brazíliai magyar nagykövetségen, Magyarország szuverenitását pedig nem sérti, ha kínai rendőrök is fognak itt járőrözni, hiszen nem viselhetnek fegyvert, és intézkedni sem fognak, lényegében tolmácsszerepet töltenek be.

 A hvg.hu szerint Gulyás minden idők legrejtélyesebb mondatával üzent ezen a kormányinfón Magyar-ügyben, így:

„Ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem. Ezt jól jegyezze meg mindenki.”

Nagy István agrárminiszter, ha beidézik, el fog menni az ügyészségre, ha az Agrárminisztériumot és Nobilis Kristófot érintő ügyben szükségesnek látják az ő meghallgatását is. 

A miniszter számít arra, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tesz az ukrán termékek behozatali tilalmával kapcsolatos döntés miatt, de azt még nem tudja, ez ügyben lesz-e Magyarországnak szövetségese az Unión belül. Szerinte végül mindig az derül ki, hogy Magyarország csak magára számíthat. Nagyot Magyar Péterrel kapcsolatban is kérdezték, utalva arra, hogy Varga Judit és Kocsis Máté szerint Magyart a családi kapcsolatai révén nevezték ki fontos tisztségekbe. Nagy István szerint az biztos, hogy az Agrárminisztériumhoz tartozó szervezeteknél senkit sem neveztek ki családi vagy kapcsolati alapon, az pedig szerinte mese, hogy Magyar azért nyert volna el tisztséget, mert Varga Judit igazságügyi miniszter férje volt

Nagy István szerint örülni kell, ha idén olyan lesz a termés, mint tavaly, mert az Alföldön eddig nagyon kevés volt a csapadék. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.