Jair Bolsonaro a brazíliai magyar nagykövetségen lelt menedékre, miután elvették útlevelét

  • narancs.hu
  • 2024. március 25.

Külpol

Két napig lakott a magyar nagykövetségen a bukott brazil elnök, ott ugyanis nem tartóztathatták volna le a hatóságok.

Amikor február 8-án a brazil szövetségi rendőrség elkobozta Jair Bolsonaro, tavaly éles harcban leváltott elnök útlevelét, és több segítőjét is őrizetbe vette puccskísérlet miatt, úgy tűnik, magyar segítséget kapott, és nem is akárkitől: a New York Times videófelvételek és képek alapján állítja, hogy a magyar nagykövetségen kapott menedéket négy nappal az elkobzás után. A felvételek azt is mutatják, hogy a a magyar nagykövet, Halmai Miklós és két biztonsági őr is várja, hogy aztán két napig ott is maradjon a nagykövetségen, kijátszva ezzel az esetleges bűnügyi nyomozás megfelelő eredményeit, ugyanis nagykövetségen nem tartózhathatták volna le a barzil hatóságok.

Bolsonaro február 12 és 14 között élvezte a magyar vendégszeretet Sao Paulóban, ezt pedig megerősítette a nagykövetség egyik munkatársa is. A magyar nagykövetség és Bolsonaro ügyvédje sem reagált a lap megkeresésére. 

A lap úgy tudja, csak maroknyi diplomata él ott, az alkalmazottak pedig szabadságon voltak. Az érkezése utáni két órában többször is látható volt, ahogy elsétálnak a biztonsági kamerák előtt: Bolsonaro ágyneműt, vizet és egyéb tárgyakat vittek, reggel pedig kávét kapott.

A magyar diplomaták február 14-én felvették a kapcsolatot brazil munkatársaikkal, akik a tervek szerint visszatértek volna dolgozni, és azt mondták nekik, hogy a hét hátralévő részében maradjanak otthon a nagykövetség illetékese szerint. „Nem magyarázták meg, miért” – mondta egy tisztviselő.

Talán azért nem annyira meglepő a helyzet, mert Orbán Viktor ahogy Donald Trump, úgy Bolsonaro esetében is végig támogatásáról biztosította választáson bukott kollégáit, egyáltalán nem tudomást véve arról, hogy különféle erkölcsileg és törvényileg is kétes próbálkozásokkal próbálták maguknál tartani a hatalmat. Nem is ez lenne az első hasonló: jelenleg is Magyarországon tartózkodik menekültként a macedón Nikola Gruevszki, aki bukott választása után a saját otthona hatóságai elől került hozzánk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk