Kínai rendőrök jönnek járőrözni Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2024. március 6.

Belpol

A BM szerint olyan ez, mint amikor magyar rendőrök dolgoznak nyaranta Horvátországban.

Kínai rendőrök jönnek Magyarországra, hogy közösen járőrözzenek a magyar rendőrökkel a turisztikai csúcsidőszakokban, nagyobb tömegeket vonzó rendezvények idején – írja a Telex a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás alapján.

Erről az együttműködésről Pintér Sándor belügyminiszter állapodott meg a kínai közbiztonsági miniszterrel februárban. A cél a BM szerint az, hogy javuljon a két ország állampolgárai és hatóságai között a kommunikáció, ezzel együtt erősödjön a belbiztonság és a közrend.

„Hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál” – írta a Telexnek a Belügyminisztérium.

Azt, hogy mely városokban és mikor járőröznek együtt a kínai és a magyar rendőrök, a rendőrség dönti el, a szolgálatszervezés szempontjai alapján. 

A Telex cikke kitér arra, hogy vannak, akik attól tartanak, Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizni szeretné saját állampolgárait. Emlékeztet arra, hogy a Safeguard Defenders emberi jogi szervezet két évvel ezelőtt arra jutott, hogy Kína figyeli  az Európában élő kínaiakat, és igyekszik minél nagyobb befolyással lenni az életükre. A Momentum a Józsefvárosban és Kőbányán talált kirendeltségekre hívta fel a figyelmet tavalyelőtt:

A Telex arról ír, hogy bár máshol vizsgálódnak ebben az ügyben, a Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nincsenek kínai rendőrőrsök.

A Magyar Narancs 2024. február 29-i számában Nyíri Pál, a magyarországi kínaiak életét kutató antropológus erről azt nyilatkozta, kétféle tevékenységről van szó. Az azonos vidékről származó kínaiak világszerte egyesületeket tartanak fönn, és ezekkel tényleg kapcsolatban áll a külföldön élő kínaiak hivatalos ügyeit – az útlevelek, más okmányok meghosszabbítását, elkészítését – intéző bürokrácia, de azért, mert ezt igényli is a diaszpóra. Az egyesületek közreműködnek, félig-meddig konzuli szolgáltatást látnak el, és ez tényleg az utóbbi néhány évre jellemző. Ettől függetlenül működik a hírszerzés, amellyel a kínai állam tényleg egyre inkább igyekszik ellenőrizni, mivel foglalkoznak a polgárai külföldön:

A Demokratikus Koalíciónak nem tetszik a magyar–kínai rendőri együttműködés. Mustó Géza árnyék-belügyminiszter szerint a kínai rendőrök magyarországi „bevetése”  súlyosan sérti a szuverenitásunkat, „semmi keresnivalójuk a kínai kommunista diktatúra rendőreinek Magyarországon”. A párt a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul, azt kérve, vizsgálja meg ezt a helyzetet, nézze meg, „mit keresnek egy idegen ország rendőrei a magyar utcákon”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk