Hiába van veszélyhelyzet, folytatódhat a fizetések letiltása

Belpol

A tömeges munkahelyvesztés ellenére sincs napirenden a bírósági végrehajtások teljes körű felfüggesztése: a folyamatban lévő inkasszókat továbbra érvényesíthetik a végrehajtók, csak az árverésre kerülő házak kiürítését szüneteltetik – derült ki az Igazságügyi Minisztérium lapunknak küldött válaszából.

A kormány március 23-i rendelete ugyan a veszélyhelyzet idejére felfüggesztette a végrehajtási eljárásról szóló értesítések kézbesítését, a korábban megkezdett eljárásokat nem állította le. Valamennyi március 11-e előtt indított végrehajtási ügyben érvényesíteni lehet a végrehajtói akaratot, azaz le lehet tiltani a munkabérből, inkasszót lehet kivetni a bankszámlákra.

Megkérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot (IM), illetve a Miniszterelnökséget, szándékában áll-e a kormánynak módosítani ezen a gyakorlaton. Hiszen előfordul, hogy olyanoknak inkasszózzák a fizetését, akiknek nincs már munkájuk. Mert időközben a járvány miatti leállt a cég, ahol dolgoztak, elküldték őket, így a tartalékaik kerülnek veszélybe.

“Működik az igazságszolgáltatás”

Az IM válaszából kétséget kizáróan az olvasható ki, hogy nem. Minden folytatódik tovább, csak a lefoglalt ingatlanok kiürítése, a személygépkocsik átírása szünetel.

Helyszíni végrehajtás a nyíregyházi piacon - ez most nem lehetséges, de inkasszózni lehet

Helyszíni végrehajtás a nyíregyházi piacon - ez most nem lehetséges, de inkasszózni azért lehet

Fotó: MTI/Balázs Attila

„A veszélyhelyzet ideje alatt megváltozott renddel, de továbbra is működik az igazságszolgáltatás. A bíróságokon új eljárások indíthatóak illetve a folyamatban lévő ügyek folytatódnak. Kizárólag azon ügyek képeznek kivételt, ahol feltétlenül szükséges a személyes megjelenés."

A végrehajtási eljárásokkal kapcsolatban az IM a kormány rendeletét idézte, amely a végrehajtási eljárásokban csekély engedményt adott a munkabérük egy részét, lakásukat, autóikat vesztő adósoknak. Az egyik adminisztratív jellegű: a végrehajtással kapcsolatos iratokat személyesen nem lehet kézbesíteni. Ennél számottevőbb a rendelkezés azon része, amely szerint "helyszíni eljárási cselekmény nem foganatosítható". Ehhez kapcsolódóan felfüggesztették az ingatlanok kiürítését, újabb árverések kitűzését, és a lefoglalt gépjárművek forgalomból történő kivonását a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

A pénzelvonásokkal járó végrehajtásokról az IM válasza nem tett említést, csupán annyiban, hogy az adós eddig is létező jogosultságát megnevezte: "egyéb végrehajtási eljárásokban továbbra is biztosítottak a jogorvoslati lehetőségek és a végrehajtás megindulását követően az adós részletfizetést kérhet a végrehajtótól."  Kérdésünk lényegi elemére, hogy a kormány változtatni fog-e ezen, az engedményeket az adósok teljes körére kiterjesztve, nem kaptunk választ.

“Semmiféle könnyítést nem engedélyez”

Megkerestük a végrehajtási eljárásokban közreműködő Magyar Országos Közjegyzői Kamarát, amely azzal hárította a választ, hogy bár végrehajtási eljárásban érdemi lépést a közjegyző tehet, de csak a jogszabályok által lehetővé tett körben, ami semmiféle könnyítést nem engedélyez a folyamatban lévő ügyekben. "A korábban elrendelt végrehajtások esetében a veszélyhelyzetre tekintettel a közjegyzőknek jelenleg nincs módja a végrehajtást felfüggeszteni, a hatályos jogszabályok alapján a közjegyzőnek erre nincsen hatásköre."

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI/Marjai János

Az újonnan előterjesztett végrehajtási kérelmek esetében a közjegyzőt a jogszabályok kötik: ha a végrehajtást kérő végrehajtási kérelme megfelelő, akkor a közjegyző nem tagadhatja meg, vagy függesztheti fel a végrehajtás elrendelését. "Ebben az értelemben tehát a közjegyzőnek nincs mérlegelési lehetősége. A jogosultaknak kell mérlegelniük, hogy kezdeményeznek-e végrehajtást a jelenlegi helyzetben, a közjegyző a jogalkotói akaratnak megfelelően kell, hogy eljárjon" – tudatták.

Átmeneti könnyítést jelenthet számukra az ítélkezési szünet március 15-től történt elrendelése. A kamara tájékoztatása szerint ennek megfelelően nem telnek a szokásos határidők, ha a közjegyzőnél valaki megindít egy eljárást. Ennek jelentősége a fizetési meghagyások esetében az, hogy a 15 napos jogorvoslati határidőt az ítélkezési szünet végéig kitolta. Ezt a kamara a következő esettel illusztrálta: "Ez a fizetési meghagyások esetében például azt jelenti, ha valaki március 11-én átvett a postán egy fizetési meghagyást – például egy ki nem fizetett számlatartozás miatt –, akkor csak 3 nap telt el a szokásos 15 napos ellentmondási határidőből, ami majd akkor folytatódik tovább, ha a jogalkotó megszüntette a rendkívüli ítélkezési szünetet."

"Nehéz helyzetbe került családok"

Az inkasszók megszüntetése érdekében az MSZP hetek óta kampányol. A hiteltörlesztési moratórium bevezetését, a végrehajtások felfüggesztését, a jövedelmekre vonatkozó letiltások, az azonnali beszedések és a követeléskezelők felé való fizetések befagyasztását akarja elérni. "Azzal, hogy a kormány eddig nem hozta meg ezt a döntést sok nehéz helyzetbe került családról feledkezett meg, akik segítségre szorulnak az anyagi és lakhatási biztonságuk fenntartásában" – állapította meg Szakács László szocialista parlamenti képviselő.

Tájékoztatás az egyik végrehajtó iroda oldalán

Tájékoztatás az egyik végrehajtó iroda oldalán

 

A Jobbik szintén a végrehajtások teljes leállítása mellett van. Kedden Z. Kárpárti Dániel országgyűlési képviselő kérdésére azt ígérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, utánanéz a végrehajtásoknak és tájékoztatást ad.

A végrehajtások teljes felfüggesztése miatt kerestük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart is, de egy hónap elteltével sem válaszoltak.

Figyelmébe ajánljuk