Vetkőzni nem fognak – Megalakult Magyarország Civil Női Kormánya

Belpol

Pár napja Bajnaiék álltak ki a nők egyenjogúsága mellett, ma délelőtt pedig hivatalosan is megalakult a Civil Női Kormány. Megismerkedtünk az újdonsült miniszternőkkel.

Sáfrány Réka genderszakértő szerint azért van erre a „politikai arénán kívüli kabinetre” szükség, mert a rendszerváltás óta egyre kevesebb szerep jut a nőknek a politikában. Családias csapatukban csak női szakértők (miniszterek) találhatók. A nemek közti egyenlőség mellett más nemes célok is vezérlik őket: szeretnék képviselni a legkülönfélébb kirekesztett csoportok érdekeit, mint például a fogyatékkal élőkét, hajléktalanokét vagy éppen a romákét. Mint mondják, ez az egész egy játék, aminek fontos üzenete van. Önkéntesként működnek, és pártpolitikától függetlenek. A tervek szerint kéthetente fognak ülésezni, és a miniszterelnöki pozíciót is megosztják egymás között. Működésüket különböző akciók kísérik majd, melyekről még nem árultak el részleteket, de egy biztos: vetkőzni nem fognak. Nem úgy, mint a 4K vidám szóvivője.

false

 

Fotó: Narancs

„Feminista vagyok, nagycsaládos vagyok, de nem vagyok férfigyűlölő” – mutatja be magát a CNK igazságügyi minisztere, Spronz Júlia, aki egyébként a Patent Egyesület munkájában is szerepet vállalt. A Civil Női Kormány a lengyelországi példát követi, ahol már 2011-ben megalakult egy hasonló női szakértői kormány. Csoportosulásuk független a politikai pártoktól, azonban feladatuknak érzik, hogy figyelemmel kövessék a pártprogramokat, és küldetésüknek megfelelően kiegészítsék azokat szakmai tanácsokkal. A napokban írtunk arról, hogy az Együtt–PM most a nők ügye mellett kampányol, erről a CNK tagjai is értesültek, azonban nem elégedettek teljes mértékben Bajnaiék terveivel. Mint mondták, a 30 százalékos parlamenti női kvóta nagyon kevés, ők 50 százalékot szeretnének. Emellett cáfolták a szövetség elnökének kijelentését, mely szerint a párton belül minden harmadik politikusuk nőnemű. Ugyanakkor üdvözlik a párt programját, és nyitottak a konzultációra.

Tóthfalusi Anna tárcája több szakmai területet ölel fel: ő foglalkozik a CNK-n belül az oktatáspolitikával, szociális és egészségügyi kérdésekkel. Tóthfalusi orvosi tapasztalatai mellett részt vett az ENSZ különböző szervezeteinek munkájában, emellett négygyerekes családanya. „Azt gondolom, hogy a krízishelyzetekhez hozzáedződtem, és úgy érzem, hogy a korábbi tapasztalataimat képes leszek hasznosítani ennek a tárcának a vezetésénél.” A CNK szociálpolitikusa Sajgál Rózsa lesz, aki több mint harminc éve dolgozik ezen a területen. Csikai Mária, az Energia Klub munkatársa környezetvédelmi szakértőként – nem meglepő módon – a környezetvédelem területén erősíti a szervezet munkásságát. „Az ökológia és a fenntartható fejlődés egy igazi háziasszonynak való feladat” – mondja, hiszen ezekkel a témákkal egy háztartást vezető nő nap mint nap találkozik. Szekeres Valéria személyében pedig a CNK pénzügyminiszterét ismerhetjük meg, aki közgazdász és genderköltségvetéssel foglalkozik. „A költségvetésnek számos olyan eszköze van, amellyel el tudjuk érni, hogy a nők és a férfiak társadalmi kötelezettségei és lehetőségei közeledjenek egymáshoz.” Véleménye szerint, ha ezen a szinten is csökkenne a nemek közti egyenlőtlenség, akkor jobban beindulna a gazdasági fejlődés.

Természetesen a tárcák közül a kultúra sem maradhat ki, ennek képviselője Lovas Nagy Anna író, rádiós, a Nők Lázadása Mozgalom alapítója. A miniszternő nagy fájdalma, hogy a kultúra különböző területein  a nők – noha nagyjából ugyanolyan számban és minőségben végzik el egyetemi tanulmányaikat – nem részesülnek olyan arányban a kitüntetésekből, mint a férfiak. „Ez elég alaposan figyelemmel követhető akár a Kossuth-díjnál, akár a színházi vezetőknél.” Működésével ezen az aránytalanságon szeretne segíteni. Végül, de nem utolsósorban Poller Etelka kap szót, aki az egészségügyi tárca feladatait fogja ellátni. Reményei szerint a CNK olyan megoldásokat találhat a magyar egészségügy problémáira, amelyek az esélyegyenlőség és a szolidaritás jegyében javítják majd a jelenlegi helyzetet.

A Civil Női Kormány első akciója nőnap alkalmából a családon belüli erőszak meggátolásáról szóló úgynevezett isztambuli egyezmény aláírásának kérése lesz az ország vezetésétől. A hallgatóság soraiban felmerült a kérdés, hogy miért nincs a CNK-nak szóvivője. Tóthfalusi Anna jelezte, hogy ő részt vesz a kommunikációs feladatokban, azonban szerettek volna megnyerni maguknak egy televíziós szóvivőt is, de több felkérés ellenére csak elutasítást kaptak, a felkértek ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy nyíltan kiálljanak egy ilyen női mozgalom mellett. Ami felettébb szomorú.

Figyelmébe ajánljuk