Vetkőzni nem fognak – Megalakult Magyarország Civil Női Kormánya

Belpol

Pár napja Bajnaiék álltak ki a nők egyenjogúsága mellett, ma délelőtt pedig hivatalosan is megalakult a Civil Női Kormány. Megismerkedtünk az újdonsült miniszternőkkel.

Sáfrány Réka genderszakértő szerint azért van erre a „politikai arénán kívüli kabinetre” szükség, mert a rendszerváltás óta egyre kevesebb szerep jut a nőknek a politikában. Családias csapatukban csak női szakértők (miniszterek) találhatók. A nemek közti egyenlőség mellett más nemes célok is vezérlik őket: szeretnék képviselni a legkülönfélébb kirekesztett csoportok érdekeit, mint például a fogyatékkal élőkét, hajléktalanokét vagy éppen a romákét. Mint mondják, ez az egész egy játék, aminek fontos üzenete van. Önkéntesként működnek, és pártpolitikától függetlenek. A tervek szerint kéthetente fognak ülésezni, és a miniszterelnöki pozíciót is megosztják egymás között. Működésüket különböző akciók kísérik majd, melyekről még nem árultak el részleteket, de egy biztos: vetkőzni nem fognak. Nem úgy, mint a 4K vidám szóvivője.

false

 

Fotó: Narancs

„Feminista vagyok, nagycsaládos vagyok, de nem vagyok férfigyűlölő” – mutatja be magát a CNK igazságügyi minisztere, Spronz Júlia, aki egyébként a Patent Egyesület munkájában is szerepet vállalt. A Civil Női Kormány a lengyelországi példát követi, ahol már 2011-ben megalakult egy hasonló női szakértői kormány. Csoportosulásuk független a politikai pártoktól, azonban feladatuknak érzik, hogy figyelemmel kövessék a pártprogramokat, és küldetésüknek megfelelően kiegészítsék azokat szakmai tanácsokkal. A napokban írtunk arról, hogy az Együtt–PM most a nők ügye mellett kampányol, erről a CNK tagjai is értesültek, azonban nem elégedettek teljes mértékben Bajnaiék terveivel. Mint mondták, a 30 százalékos parlamenti női kvóta nagyon kevés, ők 50 százalékot szeretnének. Emellett cáfolták a szövetség elnökének kijelentését, mely szerint a párton belül minden harmadik politikusuk nőnemű. Ugyanakkor üdvözlik a párt programját, és nyitottak a konzultációra.

Tóthfalusi Anna tárcája több szakmai területet ölel fel: ő foglalkozik a CNK-n belül az oktatáspolitikával, szociális és egészségügyi kérdésekkel. Tóthfalusi orvosi tapasztalatai mellett részt vett az ENSZ különböző szervezeteinek munkájában, emellett négygyerekes családanya. „Azt gondolom, hogy a krízishelyzetekhez hozzáedződtem, és úgy érzem, hogy a korábbi tapasztalataimat képes leszek hasznosítani ennek a tárcának a vezetésénél.” A CNK szociálpolitikusa Sajgál Rózsa lesz, aki több mint harminc éve dolgozik ezen a területen. Csikai Mária, az Energia Klub munkatársa környezetvédelmi szakértőként – nem meglepő módon – a környezetvédelem területén erősíti a szervezet munkásságát. „Az ökológia és a fenntartható fejlődés egy igazi háziasszonynak való feladat” – mondja, hiszen ezekkel a témákkal egy háztartást vezető nő nap mint nap találkozik. Szekeres Valéria személyében pedig a CNK pénzügyminiszterét ismerhetjük meg, aki közgazdász és genderköltségvetéssel foglalkozik. „A költségvetésnek számos olyan eszköze van, amellyel el tudjuk érni, hogy a nők és a férfiak társadalmi kötelezettségei és lehetőségei közeledjenek egymáshoz.” Véleménye szerint, ha ezen a szinten is csökkenne a nemek közti egyenlőtlenség, akkor jobban beindulna a gazdasági fejlődés.

Természetesen a tárcák közül a kultúra sem maradhat ki, ennek képviselője Lovas Nagy Anna író, rádiós, a Nők Lázadása Mozgalom alapítója. A miniszternő nagy fájdalma, hogy a kultúra különböző területein  a nők – noha nagyjából ugyanolyan számban és minőségben végzik el egyetemi tanulmányaikat – nem részesülnek olyan arányban a kitüntetésekből, mint a férfiak. „Ez elég alaposan figyelemmel követhető akár a Kossuth-díjnál, akár a színházi vezetőknél.” Működésével ezen az aránytalanságon szeretne segíteni. Végül, de nem utolsósorban Poller Etelka kap szót, aki az egészségügyi tárca feladatait fogja ellátni. Reményei szerint a CNK olyan megoldásokat találhat a magyar egészségügy problémáira, amelyek az esélyegyenlőség és a szolidaritás jegyében javítják majd a jelenlegi helyzetet.

A Civil Női Kormány első akciója nőnap alkalmából a családon belüli erőszak meggátolásáról szóló úgynevezett isztambuli egyezmény aláírásának kérése lesz az ország vezetésétől. A hallgatóság soraiban felmerült a kérdés, hogy miért nincs a CNK-nak szóvivője. Tóthfalusi Anna jelezte, hogy ő részt vesz a kommunikációs feladatokban, azonban szerettek volna megnyerni maguknak egy televíziós szóvivőt is, de több felkérés ellenére csak elutasítást kaptak, a felkértek ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy nyíltan kiálljanak egy ilyen női mozgalom mellett. Ami felettébb szomorú.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!