Vezet az ellenzék Budapesten, főleg a panelekben erősek

  • narancs.hu/Republikon
  • 2017. július 18.

Belpol

A Momentum és a DK fej-fej mellett, a Kutyapárt is tényező.

A fővárosiak jobban örülnének egy baloldali, liberális kormánynak, mintha a Fidesz kormányozna tovább 2018 után – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, 800 fő telefonos megkérdezésén alapuló kutatásából.

A megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíciónak örülne a legjobban a következő választás után. A Fidesz további kormányzását 27 százalék támogatná, a Jobbik kormányzásának pedig csak a budapestiek 11 százaléka örülne. A baloldali, liberális ellenzék előnyét ezen oldal kisebb pártjainak ereje okozza – írja a Republikon..

Miközben az MSZP az országos támogatottságának megfelelően teljesít Budapesten, addig a baloldali, liberális ellenzék kisebb pártjai – DK, LMP, Momentum, MKKP – a fővárosban az országos erejük felett teljesítenek.

A teljes népesség körében a Fidesz 21, az MSZP 10, a Jobbik 7, a DK és a Momentum 5-5, az LMP 4, az MKKP 3, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon állnak. A pártválasztók körében a Fidesz 36, az MSZP 17, a Jobbik 12, a DK és a Momentum 9-9, az LMP 6, az MKKP 5, az Együtt és a Párbeszéd 2-2, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

Az országos tendenciával ellentétben a baloldali, liberális választók korcsoport szerinti megoszlása a fővárosban teljesen kiegyenlített. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a fővárosban az országosnál jóval nagyobb súlya van a fiatalosabb LMP-nek vagy a Momentumnak. A Momentum budapesti támogatóinak például 56 százaléka a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozik.

A Fidesz csak a családi-, illetve sorházban élők között tud népszerűbb lenni a baloldali ellenzéknél, a panelházban, hagyományos bérházban, illetve társasházban élők legnagyobb része baloldali, liberális kormánykoalíciót szeretne 2018 után. Ugyan a Jobbik összességében nem tudott megerősödni a fővárosban, a panelházakban élőket úgy tűnik, nagyobb sikerrel tudja megszólítani, hiszen körükben az átlagosnál jóval magasabb, 15 százalék azoknak az aránya, akik a Jobbik kormányzásának örülnének a legjobban.

A Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.