A Magyar Pünkösdi Egyház intézménye átvette és felszámolta a várpalotai iskolát

Visszakérik az iskolapénzt

Belpol

A nehéz helyzetben lévő várpalotai alapítványi iskola – utóbb semmisnek kimondott – jogutódlási szerződést kötött a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) intézményével, a békéscsabai központú Adventum Központtal. Azóta iskola sincs, csak 100 milliós kifizetetlen bér és számlák.

A Tehetségekért Alapítvány fenntartásában 1991. szeptember elsejei indulással hozták létre Várpalotán a Képesség- és Tehetségekért Magán Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium elnevezésű oktatási intézményt. Az oktatási törvény akkortól lehetővé tette, hogy közoktatási intézmények alapítványi formában működhessenek. A tanítás 103 tanulóval kezdődött meg, a csúcson, 2017 szeptemberében mintegy ezren jártak oda. Az alapítók egyike Deák Istvánné 28 évig, 2019-ig vezette az iskolát úgy, hogy Veszprém megye tucatnyi településén, sőt 2015-től Budapesten, a Villányi úton is oktattak – az utóbbi helyen ekkor egy hatosztályos alapítványi gimnázium működését indították be. Az aktív közéleti tevékenységet folytató Deák Istvánné 2006-ban az MSZP színeiben nyert a várpalotai egyéni országgyűlési választókerületben, majd az új parlamentben a kulturális bizottság tagja lett. (Később sem hagyott fel a politizálással, 2018-ban a DK parlamenti képviselőjelöltje volt Veszprém megye 2-es, Balatonfüred központú választókerületében, a 2019-es helyhatósági választáson pedig a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésében szerzett mandátumot.)

Az alapítás után több mint másfél évtizeddel, 2018-ban az Orbán-kormány elvette a szakképzés lehetőségét az alapítványi iskoláktól. Ez a várpalotai intézményt is érintette: a tanulói létszám és a normatív támogatás is mintegy a felére esett vissza, miközben az oktatási intézmény fenntartási költségei drasztikusan emelkedtek. A kieső bevételek egy részét nem tudták pótolni azzal, hogy szülői hozzájárulást kérnek, ugyanis tanulóik túlnyomó része szociálisan hátrányos helyzetű családokból érkezett.

A fővárosban indított gimnázium sikeres volt, de ott a létszámnövekedés behatárolt volt. Így bár a Villányi úti gimnázium komoly bevételt termelt, a teljes alapítványi hálózat hirtelen támadt súlyos anyagi gondjait ez nem oldhatta meg. Majd következett az újabb csapás: a szakképzés megszüntetése után 2018 második felében az oktatást is irányító Emmi azt a kiegészítő támogatást is megvonta a várpalotai intézménytől, amelyet 15 évig éppen azért kaptak, mert sok tanulási és magatartási problémával küzdő, sajátos nevelési igényű (SNI) diákot oktattak.

Fenntartóváltás

Budapesti gimnáziumuk vezetőhelyettesének kapcsolatai révén az alapítvány ajánlatot kapott, miszerint egy fenntartóváltás megmentheti a várpalotai intézményt, sőt az új egyházi fenntartó a hosszabb távú, kiegyensúlyozott működést is biztosítaná. Az alapítványi és iskolavezetés így ismerkedett meg Wengerter Andrással, a békéscsabai központú Adventum Központ képviselőjével és feleségével, Wengerter Bernadett-tel, utóbbi az Adventum első számú vezetője. Az Adventum ahhoz a Közösségi Misszióhoz tartozik, amely a Magyar Pünkösdi Egyház része, és jogosult iskolát működtetni. (A Békés Megyei Főügyészség és a NAV Bűnügyi Igazgatósága az ugyancsak békéscsabai központú Közösségi Misszió és annak két ügyvezetője, valamint több társa ellen folytat büntetőeljárást bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt. A kárérték meghaladja a 8 milliárd forintot. Az öt gyanúsított közül ketten közel hat hónapja előzetes letartóztatásban vannak. A részletekről lásd: És tényleg a fejükre omlik, Magyar Narancs, 2022. június 30.)

Az egyeztetéseken a várpalotai alapítvány és a békéscsabai Adventum képviselői tisztázták, hogy az oktatási intézmény a jövőben nem csupán az alapnormatívát kapná a költségvetéstől, hanem azonnal jogosult lenne a kiegészítő egyházi normatívára is, a fővárosi gimnáziumban pedig továbbra is számíthatnának a szülők anyagi hozzájárulására. Wengerter Bernadett azt is reális lehetőségnek tartotta, hogy jó kormányzati kapcsolataik révén esély nyílik a korábban elvett kiegészítő támogatás visszaszerzésére is, valamint arra, hogy újból beindíthassák a szakképzést.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk