Vitézy Tamás csodálatos szállodái – galéria

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 18.

Belpol

Az Orbán Viktorhoz közel álló üzletember a 2000-es évek elején indult el Dél felé, horvátországi terjeszkedését magasról fújó politikai hátszél segítette. Ma egy komplett adriai kisváros, Primošten átkozza őt rossz sorsáért. Részletek a holnapi Narancsban, galéria kattintás után.

A jelenlegi kormányzathoz és azon belül is a kormányfőhöz közel álló Vitézy Tamás (portrénkat lásd itt) a 2000-es évek elején indult el Dél felé, horvátországi terjeszkedését magasról fújó politikai hátszél segítette. Az üzletember a kelet-európai vizeken különösen jól mozgó magyar nagytőkés mintapéldánya is lehetett volna, ám ma egy komplett adriai kisváros, Primošten átkozza őt rossz sorsáért. Ki kivel szúrt ki, és kinek a pénze úszik a beígért, de elmaradt fejlesztések miatt? Mindezt megtudhatja kétrészes sorozatunkból, amelynek első darabját a csütörtöki Magyar Narancsban olvashatja.

A cikk többek között feltárja, hogy Primoštenben a vállalkozó kedvű magyarok 2002-ben megszerezték a helyi turisztikai vállalat 67 százalékát: ezzel a kisváros szinte összes tengerparti idegenforgalmi létesítménye, vagy 30 ingatlan Vitézyék birtokába került. A szerződés értelmében a Hotel Zora, a háború során leromlott Hotel Raduča, valamint a Hotel Marina Lucica felújítását három éven belül kellett volna elvégezni, 15 millió eurós beruházással. Kaucióként 5 millió eurót helyeztettek Vitézyékkel letétbe arra az esetre, ha mégsem teljesítenék a szerződésben foglaltakat.

Az átvett ingatlanokból ma azok működnek, amelyek 2002-ben is: az autóskemping, a kikötő és a Hotel Zora. A másik két szálloda romhalmazként várja sorsa jobbra fordulását. Különösen igaz ez a Marina Lucicára, amelyet az 1990-es évek elején, a háború kezdetén zártak be; menekülteknek adott átmeneti otthont, azalatt teljesen lelakták. Most drogosok, hajléktalanok búvóhelye, átutazó futballdrukkerek fordulnak meg itt. Ami mozdítható volt, már régen széthordták. A graffitizett falakból kábelek állnak ki, a feltört padlólapokat csempetörmelék és üvegszilánk borítja, az álmennyezet cafatokban. Erkélyeiről ugyan ma is emlékezetes látvány a Primošten fölött lebukó nap, a karnyújtásnyira hullámzó tenger – de a néhai Jugoszlávia egykor telt házas szállodaépületét birtokba vette a természet, gyomok, fák nőnek a szinteken. A Narancs minderről a helyszínen győződött meg: gyönyörködjön galériánkban! (Első képeinken a Hotel Marina Lucica látható, majd Primošten látképe után a Hotel Zora.)

Figyelmébe ajánljuk