Vizi E. Szilveszter kerülhet az MTA-tól elvett kutatóhálózat élére

  • narancs.hu
  • 2019. július 5.

Belpol

Bár konszenzusos jelöltként kezelik, ő még nem tud kinevezéséről.

A jól értesült Magyar Hírlap úgy tudja - bár több név is van a kalapban - Vizi E. Szilveszter lehet az  Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője. A parlament a héten döntött arról, hogy az ELKH veszi át a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózatot.

A testület élére Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Lovász László MTA-elnök konszenzusos jelöltet szán, a lap információi szerint a jelölt Vizi E. Szilveszter, akiről Palkovics azt is elmondta, "komoly tudós embernek tartja".

A hvg.hu megkereste Vizit, aki egyelőre még nem tud a jelöléséről.

Közben az Akadémiai Dolgozók Fóruma nyilatkozatban reagált a hírre, melyben rögzíti, "biztos abban, hogy sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené.

Akadémiai intézetek: ellehetetleníti a kutatóhálózatot az új MTA-törvény

Az új szabályok átdolgozását és a hatálybalépés elhalasztását kérik. A kutatóhálózat ellehetetlenítéseként értékeli a törvényi változások 2019. szeptember 1-jei hatálybaléptetését az Akadémiai kutatóintézetek Tanácsa (AKT), az MTA-s kutatóintézetek felügyeletét jelenleg ellátó testület. A parlament fideszes többsége tegnap fogadta el azt a törvényt, amely leválasztja a 15 kutatóközpontot vagy önálló intézetet az MTA-ról, és egy felerészt kormánydelegáltakból álló testület alá helyezi a kutatókat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?