Vizsgabotrány: a Rahimkulov fiú édesanyja kétszer is bement a Corvinusra

  • narancs.hu
  • 2024. március 9.

Belpol

Az egyetem vezetése nem akart konfliktusba kerülni a milliárdos édesapával. 

A Budapesti Corvinus Egyetem személyiségi jogokra hivatkozva nem adott információt arról, hogy Timur Megdetovics Rahimkulov fia volt-e az, akinek az egyetemi vezetés kivételezve lehetővé tette, hogy vizsgát tegyen, az elbocsátott Ádám Zoltán docens ezt a Jelennek megerősítette. 

„Nem szeretnék olyan országban élni, és nem akarok olyan közéletben részt venni, amelyben a félelem határozza meg az emberek, a társadalmi cselekvők döntéseit. Továbbra sem a hallgató vezetéknevét tartom az ügy kulcsmozzanatának, de úgy gondolom, hogy ez is része a történetnek, ami ma már nemcsak egy egyetemi ügy, hanem a magyar közállapotok egyik lakmuszpapírja” – fogalmazott Ádám. 

Hozzátette, a diák édesanyja kétszer is megkereste őt a vizsgával kapcsolatban. „Két alkalommal találkoztam a hölggyel az egyetemen, és egyik alkalommal sem én kezdeményeztem vele a beszélgetést. Egyszer bejött a terembe, ahol tanítottam, egyszer pedig a lépcsőházban állított meg. Később egy emailt írtam neki Habis Helga dékán kifejezett kérésére, amiben ugyanazt mondtam, mint a személyes találkozásainkkor, vagyis, ha akarnék sem tudnék kivételt tenni a gyermekével”. 

Ezt követően avatkozott be Timur Rahimkulov, aki írt egy levelet a rektornak. „Az egyetem vezetése tehát – aminek egyébként nem a rektor a legfontosabb tagja, hanem Anthony Radev elnök, Mol- és WizzAir-igazgatósági tag – magáévá tette azt a szemléletet, hogy az egyetemen az történik, amit a fenntartó alapítvány kuratóriuma akar, s ennek keretében nyilván azt is mérlegelték, hogy érdemes-e konfliktusba kerülniük egy olyan befolyásos személlyel, mint ennek a hallgatónak az édesapja”. 

A 24.hu emlékeztet, Rahimkulovék Oroszországból származnak. Vagyonukat édesapjuk, Megdet alapozta meg. A két magyar állampolgársággal is rendelkező fivér, Ruszlan és Timur a leggazdagabb magyarok listájának állandó szereplője. Óriási befolyásra tettek szert az energetikai és a bankszektorban, vagyonuk gerincét OTP- és Mol-részvények adják.

Mol-részvényei a Corvinus Egyetemnek is vannak, pontosabban a felsőoktatási intézményt működtető vagyonkezelő alapítványnak, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak (MUC), amely pár évvel ezelőtt, a modellváltás idején megkapta a magyar állam Molban meglévő 10 százalékos tulajdonrészét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk