Vizsgálja a 9. alkotmánymódosítást a Velencei Bizottság

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 10.

Belpol

Ezzel írták bele az Alaptörvénybe, hogy "az anya nő, az apa férfi."

Vizsgálja a magyar Alaptörvény tavaly decemberben elfogadott kilencedik módosítását a Velencei Bizottság, az Európa Tanács mellett működő alkotmányjogi tanácsadó testület - írja a Szabad Európa.

A Bizottság a következő hetekben online megbeszéléseket tart a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel és a témában illetékes civil szervezetekkel, október 15-16-án napirendre tűzi a magyar alkotmánymódosítást és várhatóan meg is fogalmazza hivatalos véleményét.

A kilencedik módosítással írta bele a kormánytöbbség az Alaptörvénybe, hogy "az anya nő, az apa férfi", illetve hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

Szintén a kilencedik módosítás rendelkezett arról, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos szabályokat csak kétharmados többséggel lehet módosítani.

A Velencei Bizottság vizsgálatának tárgyát képezi még a választási törvény szintén tavaly év végi módosítása. Ez egyebek mellett 27-ről 71-re emelte az országgyűlési választáson a listaállításhoz szükséges egyéni képviselőjelöltek számát, ezzel lényegében közös listaállításra kötelezte az ellenzéki pártokat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk