Vizsgálja az Átlátszót, a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot a CÖF-CÖKA

  • narancs.hu
  • 2024. március 12.

Belpol

Kezdődik: az eredményeket elküldik a "Szuverenitásvédelmi" Hivatalnak.

Oknyomozásának eredményeire hivatkozva magyarországi politikusok és magánszemélyek "levadászásával" vádol az országban működő civil szervezeteket a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány - Civil Összefogás Fórum (CÖF-CÖKA) – írja az MTI.

"Idegen érdekek mentén és idegen forrásból Magyarországon működő civil szervezetek magyarországi politikusokat és magánszemélyeket figyelnek meg" – jelentette ki a CÖF-CÖKA szóvivője keddi sajtótájékoztatójukon. Ifj. Lomnici Zoltán erről a tevékenységről úgy fogalmazott: "oknyomozó, esetleg nyomozó munkát folytatnak utánuk, a cél a magyar emberek, politikusok és vállalkozók levadászása".

Mint a tájékoztatón kiderült, az olyan külföldről finanszírozott szervezetek tevékenységének vizsgálata érdekében, mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Transparency International a CÖF-CÖKA munkacsoportot hoz létre, a megszerzett információkat pedig továbbítják a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak.

Tordai Máté, a CÖF-CÖKA szakkoordinátora közölte, hogy

a CÖF-CÖKA az elmúlt időszakban tapasztalható, Magyarország belügyeit érintő intervenciós kísérletek miatt tényfeltáró munkába kezdett a Magyarországon tevékenykedő, számottevő külföldi forrásból részesülő nem kormányzati civil szervezetek (NGO) vonatkozásában, az NGO-k által közzétett hivatalos dokumentumok alapján.

Ezt elsőként az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. és az Átlátszónet Alapítvány esetében végezték el.

Tordai szerint az atlatszo.hu már a portálján egyértelművé teszi anyagi természetű nemzetközi kötődését, amikor ismerteti a jelenlegi és volt intézményi támogatóinak körét. Ezek között megtalálható a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok, valamint a szintén általa támogatott Zinc Network, a Sigrid Rausing Trust, továbbá a Journalism Development Network és számos további külföldi NGO.

Az éves beszámolók szerint az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. a 2016-os évtől, összesen összesen 450 647 dollárt, 180 000 angol fontot és több mint 91 millió forintot fogadott el a külföldi civil szervezetektől. Eközben az Átlátszónet Alapítvány 240 000 dollár támogatásban részesült az Open Society Institute-tól, amelyből többek között az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységét finanszírozta – sorolta.

Az is kiderült, hogy atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. 2022. évi beszámolója szerint 123 000 dollárt és 58 000 eurót tartott a bankszámláján. Ugyanakkor az Átlátszónet Alapítvány az időszak végén 220 000 dollár és 1000 euró betéttel rendelkezett – állítja Tordai Mátét, aki szerint kijelenthető, hogy az Átlátszó oknyomozó munkáját számottevő külföldi pénzek mentén folytatja. "Ugyancsak fontos rögzíteni, hogy a nemzetközi támogatók kapcsolatba hozhatóak a magyar baloldal 2022-es kampányfinanszírozási botrányában főszerepet vállaló Action for Democracy-vel, ami CIA-közeli alapítvány" – mondta.

Ebben a helyzetben a CÖF-CÖKA adatigényléssel fordul az Átlátszóhoz, amelyben arra kérik a szervezetet, nyilatkozzanak arról: megfigyelt-e már, illetve folytatott-e már oknyomozó munkát az Átlátszó külföldi forrásból. Arra is kíváncsiak, hogy 2023-ban mennyi forrás érkezett külföldi szervezetektől az atlatszo.hu-hoz.

Tavaly decemberben független szerkesztőségek – köztük az atlatszo.hu – közös nyilatkozatot tettek közzé az elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvényről:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.