Vizsgálóbizottságot állítana fel az LMP az e-jegyrendszer botrány miatt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. december 2.

Belpol

„Az eddig kifizetett 6,3 milliárd forint nagy része ablakon kidobott pénz.”

Mint ismert, Budapesten már 15 éve húzódik az elektronikus jegyrendszer bevezetése, melynek utolsó mozzanata a BKK és a beszállító közötti szerződésbontás lett – közölte Gál József, az LMP országgyűlési képviselőjének levelét az MTI. 

Mint írta, korábbi kérdésükre és közérdekű adatigénylésükre árulta el a BKK, hogy a rendszer bevezetésére szolgáló hitel egyharmada már el lett költve, így az eddig kifizetett 6,3 milliárd forint nagy része ablakon kidobott pénz, és a hitel 2021-ben esedékes visszafizetési kötelezettsége továbbra is fennáll. Emiatt az LMP szerint a hűtlen kezelés gyanúja megalapozott lehet, ezért feljelentést is tesznek, továbbá a politikai felelősség megállapításának vizsgálatára fővárosi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik.  

„A projekt csődje miatt a főpolgármester kezdeményezte a BKK vezérigazgatójának visszahívását, illetve lefokozta az illetékes főpolgármester-helyettest is. Álláspontunk szerint az ügyben azért kell haladéktalanul vizsgálóbizottságot felállítani, mert fel kell tárni, hogy a projekt ilyen mértékű csúszása hogy fordulhatott elő, és ki kell vizsgálni, hogy ennek mely személyek és szervezeti egységek a felelősei. Meggyőződésünk, hogy megnyugtatóan lell tisztázni, hogy mekkora kár érte Budapestet és a budapestieket. Ezért van szükség a fővárosi vizsgálóbizottság felállítására” – zárul a közlemény.

Mint azt megírtuk, Tarlós István szombaton azt nyilatkozta, hogy a projekt nem dőlt be, óvatos a határidőkkel, de szerinte 2020-ra elkészülnek vele.

Tarlós váltig állítja: nem dőlt be az e-jegyrendszer, meglesz 2020-ra

De nem épít ki önálló rendszert a BKK, hanem rákapcsolódik a Volán, valamint a MÁV országos elektronikusjegyrendszer-projektjére. "A projekt nem dőlt meg. Óvatos vagyok a határidőkkel, de úgy gondolom 2020-ra meglesz" - mondta Tarlós István pénteken az Echo TV Napi aktuális című műsorában.

Figyelmébe ajánljuk