Z. Kárpát kart lendített, de állítja, sosem volt náci

  • narancs.hu
  • 2022. március 13.

Belpol

Arról beszélt, hogy viszont a fideszesek Jakabot Jákobozzák zsidó felmenői miatt.

A The Jewish Voice nevű portál közzétett egy videót, amelyen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa – aki az ellenzéki összefogás listájának 9. helyén szerepel – látható, náci karlendítés közben. Az izraeli portál azt írja, Z. Kárpát antiszemita.

A cikket szemlézte a Mandiner, majd más magyar híroldalak is.  

A Telex megkérdezte a felvételről a jobbikos politikust, aki ezt nyilatkozta: „Sosem voltam sem náci, sem antiszemita. Magam is elfogadtam a néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát, amely egy keresztényszociális értékrendet és világképet tükröz, ilyen az enyém is. Az antiszemiták a Fideszben vannak, akik a Jobbik elnökét zsidó felmenői miatt jákobozzák.”

A Mandiner is, a Telex is emlékeztet az eset kapcsán arra, hogy tavaly az előválasztási kampányban az ózdi jobbikos jelöltről, Farkas Péter Barnabásról került elő ilyen kép. Ő végül nem is nyerte meg az előválasztást. A jobbikos ózdi polgármester, Janiczak Dávid arról azt mondta, régebben szélsőséges nézeteket valló emberek is megtalálhatták „ideológiai otthonukat” a Jobbikban, de azóta a párt „megtisztult, kivetette magából a szélsőségeseket”. Janiczak szerint attól, hogy Farkas kart lendített, még nem vall antiszemita nézeteket. 

A Telex azt írja, a The Jewish Voice egy brooklyni (New York-i) konzervatív hetilap és portál, amely a korábbi amerikai elnökválasztásokon Mitt Romney és Donald Trump republikánus jelölteket támogatta. 

A Jobbik története ebből a szempontból tényleg nagyon érdekes: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk