30 milliót keresett a Kékfény riportere a „lányokon”

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Bűn

Berkes Béla sajnálja, hogy ilyen helyzetbe hozta a kollégáit.

Nyilatkozott a 444-nek a január közepén letartóztatott köztévés riporter, akit prostitúció elősegítésével, bordélyhálózat fenntartásával gyanúsít a rendőrség. 

A Kékfény, miután az ügy nyilvános lett, közölte a nevét is, és azt, hogy a műsor készítői nem tudtak kollégájuk munkaidőn kívüli tevékenységéről.

Berkes Béla 44 éves, két eddigi párjától három gyermeke van, és már unokája is, aki két és fél esztendős. Most nincs kapcsolata. 

Édesanyja házában, Pétervásárán él, oda köti a büntetőeljárás miatt elrendelt lakhelyelhagyási tilalom. Az interjút Miklósi Gábor készítette, akivel a kétezres évek elején Berkes együtt dolgozott a Roma Sajtóközpontnál.

Az írásból kiderül, hogy Berkes Béla cigánytelepen született, a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán tanult, 2000 decemberétől írt a Roma Sajtóközpontnak, és a Független Médiaközpont révén került Budapestre. Egy évig az Oktatási Minisztériumnak is dolgozott, uniós pályázatokon. 2006-ban helyezkedett el a köztévénél. Több szerkesztőségben is kipróbálhatta magát, a Szempontban is lehetett látni hosszabb ideig a riportjait. Miután a Szempont megszűnt, a Kékfénynél maradt.

„2010-ben, a kormányváltáskor kipucolták az összes barátomat az MTV-ből,

a Kékfényt viszont azóta is békén hagyták. Az a nyugalom szigete volt mindig, szerettem csinálni.

De egy idő után unalmas lett, a 23. pedofilos anyag intellektuálisan már nem akkora kihívás” – mondja Berkes Béla.

A Kékfényt nagyon felvilágosult csapatnak mondja, ezért is szégyelli magát, hogy ilyen helyzetbe hozta munkatársait. 

„Nem érdemelték ezt, miközben ők mindig tisztességesek voltak velem. De hát azzal mégsem állhattam eléjük, hogy izé, figyelj már, van ez a másodállásom” – mondja. 

A felmondását egy ideig lebegtette, mert bántotta ez a kettős élet, és mert a másik tevékenységéből – tizenhat lakást adott ki szexuális együttlétek idejére néhány év alatt összesen mintegy háromszáz nőnek – négyszer annyi pénz folyt be, mint a tévézésből: összesen mintegy 30 millió forint. Januárban úgy döntött, hogy inkább marad a főállásban, és nem folytatja a lakásozást – amit érdekes világként ír le, azt mondja, nagyon sok barátja lett a lányok között. 

A 444 azt írja, hogy Berkes elbeszéléséből a lakáskiadós szexmunkának olyan világa rajzolódik ki, amelyben a büntető törvénykönyvhöz képest máshol húzódik a bűn és az erény, a jó és a rossz határa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.