Az ügyészség szigorítást kér a bőnyi rendőrgyilkos ügyében

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 9.

Bűn

Győrkös Istvánt még júniusban ítélték el elsőfokon.

Súlyosabb minősítést és későbbi feltételes szabadságra bocsáthatóságot kért másodfokon az ügyészség az ún. bőnyi rendőrgyilkosság ügyében.

A hírhedt ügyet a Győri Fellebbviteli Főügyészség vizsgálja másodfokú ügyészségként, és kérte az elsőfokú ítélet megváltoztatását. Mivel a vádlott tettének minősített körülményeként felmerült több ember életének veszélyeztetése, ezért a büntetés súlyosítását, és a feltételes szabadságra bocsátás esedékességének későbbi időpontban kimondását indítványozták.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Szombathelyi Törvényszék a 2019. június 21. napján meghozott ítéletében a vádlottat hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt ítélte el. A büntetés életfogytig tartó fegyház,10 év közügyektől való eltiltás. A feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évben állapította meg.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a házkutatást vezető, a vádlottnál lévő fegyvert észlelő, a lövések elől kitérni próbáló, a gépkarabély csőtorkolatától 30-80 cm közötti távolságra lévő rendőralezredesre három lövésből álló sorozatot adott le, amely lövések közül az egyik a sértettet a fején eltalálva megölte – írja a Győri Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye.

Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete túlnyomórészt törvényes és megalapozott, de a vádlott terhére további minősítő körülmény is róható, ezért nem elegendő a kiszabott büntetés.

 

 

Apa elment ölni - Portré Győrkös István MNA-vezérről

Ha kérte volna, hívei lángba borítják az országot. Ezt ugyan nem tette meg, viszont a múlt héten fejbe lőtt egy nyomozót. Győrkös Istvánnál minden az SS-dalokkal kezdődött. Az 1940-ben született Győrkös István ritkán ad interjút, 2009-ben azonban lapjával, a jövönk.info-val kivételt tett.

Neked ajánljuk