Tokaj kokainbárójának hitte magát, de tévedett

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. szeptember 9.

Bűn

Nyolcvanmillióért akart kokaint, de lisztet kapott.

Nyolcvanmillió forintot csaltak ki egy tokaji férfitól, aki azt hitte, részese egy drogüzletnek és busás haszonra tehet szert, de kábítószer helyett csak lisztet kapott – írja az Országos Rendőr-főkapitányság.

A tokaji férfi átverésének története még júniusban kezdődött, akkor még "csak" 15 millió forintot vettek át tőle hatvanezer darab kábítószernek mondott "bogyó" beszerzésére. A látszólagos üzletnek viszont minden kis részletéről jól gondoskodtak: F. László bűntársaival el is játszatta a drogvásárlást, amelyet közben telefonon közvetítettek a sértettnek.

Az elkövetők – a 36 éves F. László és öt társa ellen – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomoz. Ugyanis nem ez volt az egyetlen akciójuk: júliusban további "drogüzleteket" bonyolítottak a tokaji férfival, és összesen több mint százmillió forintot csaltak ki tőle, miután elhitették vele, hogy ez lesz élet üzlete, és négyszeres anyagi haszon jön majd ki a dologból.

A csalók olyannyira meggyőzőek voltak, hogy a Narcos stábját megszégyenítő jelenetekben játszották el a nagy bizniszt: június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós drogszállítmány éjszakai átvételét színlelték. A 37-es úthoz szervezett átadás során a tokaji férfi 45 millió forintot adott a kereskedőknek, majd a közelben "megtalálták" az oda készített hat, egyenként egykilós, lefóliázott csomagot. A sértett előtt még próbaadagot vettek a lisztből, és azt mondták, hogy az anyag százszázalékos tisztaságú kokain. Persze nem az volt, hanem közönséges liszt.

Ezután még három alkalommal összesen 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel 80 millió forinttal károsították meg őt.
Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg – áll a közleményben. F. László milliós fizetséget adott bűntársainak a közreműködésükért a csalással megszerzett pénzből.

A nyomozás megállapította, hogy F. László egyébként már korábban is csalt ki pénzt – 23 millió forintot – a tokaji férfitól. Akkor saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autóinak kiváltására kérte a pénzt. A sértettől így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi.

Szeptember 5-én F. Lászlót és négy társát elfogták. Ötödik bűntársukat körözik. A nyomozók a bűnözői csoport tagjainak otthonában 50 millió forint értékben foglaltak le járműveket, ingóságokat.

A bíróság vasárnap elrendelte mind az öt ember letartóztatását.

Neked ajánljuk