Elfogták a balassagyarmati késelőt, aki nem afgán

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Bűn

A tettes ismeri a sértettet, perben állnak – tisztázta a polgármester a Facebookon.

„A városban elterjedt híresztelésekkel ellentétben a feltételezett elkövető és a sértett nem afgán állampolgár” – szögezi le a police.hu a Balassagyarmaton ma délelőtt történt bűneset összefoglalójában.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra egy járőr szólt be 10 óra 40 körül, hogy a megyeszékhely belterületén egy nőt többször is megszúrt egy férfi. A rendőrök a feltételezett tettest, egy 57 éves férfit néhány percen belül a helyszínen elfogták, a sértettet pedig a mentők kórházba vitték.

A Blikk úgy értesült, a megszúrt nő egy ismert helyi fogorvos. 

„Megkérek mindenkit, hogy legyen tekintettel a sértett személyiségi jogaira, és ne kürtölje világgá, büszkén hirdetve, hogy ő milyen jól értesült! Inkább szurkoljon, hogy ne legyen nagyobb baj! Könyörgöm, viselkedjünk felnőtt módra, legalább mi!” – kérte a Facebookon Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, aki leírta, hogy a tettes ismerte a sértettet, perben állnak egymással. 

A rendőrség által cáfolt rémhír az áldozat vagy a tettes afgán származásáról azért terjedhetett el, mert a város közösségi szállására is érkeztek afgánok, akiket a magyar állam fogadott be, mert korábban segítették a magyar békefenntartó katonák misszióját. Amikor kiderült, hogy itt kapnak szállást, a város polgármestere akkor is Facebook-posztban tájékoztatta a helyieket arról, hogy az érkező emberek „nem bűnözők” . 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.