Értelmi fogyatékos fiával lopatták el az apa 25 milliós megtakarítását

Bűn

Elképesztő történet a Somogy megyei Pusztaszemesről. Elásott milliók, lányokat futtató falusi banda, fogva tartott értelmi fogyatékos fiatalember, fura büntetőeljárás, feljelentett bírók, ügyészek. Az adóhivatal pedig írásba adta, hogy a lopott pénz nem adóköteles.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2021. május 20-i számában jelent meg.  Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„Hogy miért a garázsban tartottam ennyi pénzt? Hát, hol máshol? Ahogy egy sváb barátom mondta, bankra nem bízzuk a pénzünket! Az is igaz, hogy korábban vagy négyszer törtek be hozzánk, de akkor semmi különöset nem vittek el” – mondja a Narancsnak a Pusztaszemesen élő Molnár Ferenc. Markolósként dolgozik egy vízügyi cégnél, emellett enyhe fokban értelmi fogyatékos fiával marhákat és lovakat tenyészt. A családi gazdaság embert próbáló munkájába besegít a felesége és a lánya is. A Balatontól egy kőhajításra élnek, egy alig háromszáz lelkes Somogy megyei faluban, ahol mindenki ismer mindenkit. Molnár a család 25 millió forintnyi összegyűjtött vagyonát a garázsában ásta el, ott, ahol az nincs lebetonozva. A családi széfként működő rejtekhelyről azonban lába kelt a pénznek. A fia vitte el, de a könnyen befolyásolható fiatalember nem önszántából cselekedett.

 
Molnár Ferenc
Fotó: A szerző felvétele

Pénzért nő

Évekkel ezelőtt ifjabb Molnár Ferencnél a szakértői vizsgálatok enyhe fokú értelmi fogyatékosságot állapítottak meg. Kisegítő iskolába járt, majd a családi gazdaságban kezdett dolgozni.

„Úgy egyeztünk meg, ő feji a teheneket és adja el a tejet, és akkor az a pénz az övé. Több helyre is járt a faluba tejet eladni, azokhoz is, akik később felbujtották, hogy ássa ki a pénzt. Ők később a másod- és harmadrendű vádlottak lettek, míg a fiam az elsőrendű. Él itt egy lányokat futtató férfi, Sz. T. Mindenki tudja róla ezt a faluban. Azt is, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Németországban is van ilyen lányokból álló hálózata” – meséli Molnár Ferenc.

A családfőnek csak később, a nyomozás és a büntetőeljárás közben, illetve részben a fia által elmondottakból állt össze a történet. A fia elmondta a lányfuttatóknak, hogy apja sok millió forintot ásott el a garázsban. A pénzt az apa mindig egyedül rejtette el, de arról tudtak a családtagok, így a fia is.

Ifj. Molnárnak a felbujtók azt ígérték, ha szerez 6 millió forintot, akkor egy Erdélyből származó nő „az övé lehet”.

Hogy a garázsban két helyre elásott pénz pontosan mekkora összeg, azt csak Molnár Ferenc tudta.

Az ajánlat tetszett a fiúnak, mert röviddel ezt követően – kihasználva a családtagok távollétét –, 2017 elején kiásta az egyik helyről a pénzt, méghozzá észrevétlenül, hiszen az apja jó ideig nem fedezte fel a rejtekhely megbontását. Molnár szerint a fia hiába felnőttkorú, nincs tisztában a pénz értékével; nem tudja, valójában mennyit ér 6 millió forint, amit a nőért kértek tőle. Az első alkalommal kiásott pénzt meg sem számolta, úgy adta át az ötletgazdának. Ez a csomag éppen egymillió forinttal volt több a kért összegnél, vagyis Sz. T. még a reméltnél is jobban járt. Mindez január 6-án történt, és ugyanaznap eltűnt a fiú. A pénzzel együtt ugyanis Kaposvárra vitték egy albérletbe, elvették a papírjait, összetörték a telefonját, éjjel-nappal őrizték. Szülei azonnal keresni kezdték, mert valamiért sejtették, hogy a helyben jól ismert bandának köze lehet az eltűnéséhez. Miután a keresés nem járt eredménnyel, Molnár még aznap, január 6-án bejelentette fia eltűnését a Siófoki Rendőrkapitányságon. Ott először azt mondták neki, egyelőre nem keresik a fiát, mert nagykorúról van szó, így nem kizárható, hogy önként távozott. „Hiába mondtam, hogy bár tényleg 22 éves, értsék meg, értelmi fogyatékos is” – idézi fel most lapunknak Molnár Ferenc.

Az apa nem hagyta annyiban a dolgot, újra és újra elment a rendőrségre. A harmadik napon már azt mondták neki, hogy a fia nem akarja elárulni neki, hol tartózkodik, de hamarosan berendelik – a rendőrök tehát ekkor már tudták, merre van ifj. Molnár. A fiú a „megvásárolt” erdélyi nővel néhány nappal később bement a rendőrségre. Meghallgatásakor a nő végig vele volt, ezért az apa úgy véli, fia „nyomás alatt tett vallomást”. Molnár szerint a rendőrség szabályellenesen járt el, amikor hagyták, hogy olyan valaki is ott legyen a tanúvallomásakor, akinek semmi köze nem volt hozzá.

„Persze, hogy panaszt tettem a rendőrök ellen. Ha akkor, 2017. január elején teszik a dolgukat, akkor nem tűnt volna el a további 18 millió forintom”

– mondja keserűen a férfi.

A nagy terv

A rendőrök az eltűnés miatti újabb és újabb megkeresésekre sem árulták el az apának, hol van a fia. Molnár panaszt tett az ügyészségen, írt az ombudsmannak, sőt a köztársasági elnöknek is – utóbbi helyről azt a választ kapta, hogy egyéni ügyekkel nem foglalkoznak. „Én meg tényleg azt hittem, az egyéneknek is a köztársasági elnöke Áder” – jegyzi meg a férfi.

Molnár Ferenc 2017. január 6-tól március 10-ig nem tudta, mi van a fiával. Közben a faluban többször összefutott Sz.-ékkel, akik, mint mondta, „belevigyorogtak” az arcába. Az egyre feszültebb férfit a rendőrök folyton arra figyelmeztették, nehogy önbíráskodjon. Utólag azt gondolja, hogy jobban tette volna, ha nem hallgat a hatóságra.

2017. március 9-én váratlan fordulat következett: Molnárt felhívta egy magát magánnyomozónak kiadó férfi, aki azt állította, tudja, hol a fia, és azt is, hogy eltűnt a 25 millió forintja. A férfi elképedt, amikor a családi titokról mástól hallott. A telefonbeszélgetés után azonnal a garázsba rohant, gyors ásásba fogott, és elképedve látta, hogy minden elrejtett pénze eltűnt. „Ezt a pillanatot nem kívánom senkinek – mondja a kezét tördelve –, ott álltunk pénz nélkül, sok lóval és marhával. Később kiderült, hogy eltűnése után, februárban a lányfuttatók visszakísérték a fiamat a házhoz, kilesték, mikor nem vagyunk otthon.

A fiam beosont, és kiásatták és ellopatták vele a még ott lévő maradék 18 millió forintot is.”

A magát magánnyomozónak kiadó férfi a telefonhívás után elérhetetlenné vált.

A 25 millió forint eltűnése miatt a rendőrség határozottan lépett. Tudták, hol tartózkodik a fiú, így másnap lekapcsolták a bandát ifj. Molnárral együtt. A fiú lett a nyomozásban és az ügyészi eljárásban az első számú gyanúsított, a bíróság előtt pedig a büntetőper elsőrendű vádlottja – a vádirat szerint azért, mert ő lopta el a pénzt. Azt már a fiú apjától tudtuk meg, hogy a rendőrök időben léptek, mert pár nappal későbbre a fiának repülőjegye volt az Egyesült Államokba, sőt amerikai vízumot is hamisítottak neki. „A banda egyik tagja kísérte volna ki a repülőtérre. Ha a nyomozók akkor nem kapcsolják le őket, Ferikét talán örökre eltüntették volna.”

Fia eltűnése után néhány nappal gondolt arra először Molnár Ferenc, hogy gyámsága alá veteti a fiát, mert akkor a rendőrség elárulja neki, hol tartózkodik. Szerinte félrevezették azzal, hogy azt mondták neki, ehhez nem kell megindítani a gyámság alá helyezést – ezért csak jó két hónappal később, 2017. március közepén lépett ez ügyben. A bírósági tárgyalás időpontjában viszont az apa már gyámja is volt a felnőttkorú fiának. A perben kiderült, hogy az ellopott 25 millió forintból csak 3 millió került elő; annyi is csak azért, mert az „erdélyinek” mondott nő ezt az összeget egy ingatlanügylet miatt ügyvédi letétbe helyezte. Közben a károsult az aprócska faluban kényszerűen végignézte, hogy az általa következetesen csak „lányfuttatónak” nevezett banda tagjai remekül élnek, valószínűség szerint az ő pénzéből (is).

A büntetőper tárgyalása a Siófoki Járásbíróságon kezdődött, ahol egyéves börtönbüntetésre – két évre felfüggesztve – ítélték ifj. Molnár Ferencet. Sz. T. felbujtásért három évet kapott, amiből akkorra már egy esztendőt előzetesben letöltött. Az elsőfokú ítéletet eljárási hibák miatt érvénytelenítette a Kaposvári Törvényszék, és új eljárásra kötelezte a siófoki bíróságot. Közben Molnárnak a Legfőbb Ügyészségre benyújtott panaszát visszaküldték Kaposvárra, onnan pedig Siófokra azzal az indokkal, hogy az ügyben minden a büntetőeljárásról szóló törvény szerint történt. A siófoki bíróságon egy másik bíró új eljárásban végül a korábbival teljesen megegyező ítéletet hozott.

Molnár Ferenc a Narancsnak azt mondja, az eljárás során többször kérte az ügyészt, változtassa meg a vádat, mert szerinte a többi vádlottat nemcsak felbujtással, hanem emberrablással, személyi szabadság megsértésével, közokirat-hamisítással és csalással is meg kellett volna vádolni. Ráadásul, érvelt a károsult, mindezt bűnszervezetben követték el, ami jóval súlyosabb büntetési tételt vonna maga után. Mivel a vád képviselője erre nem volt hajlandó, Molnár az ügyészt és a bírót is feljelentette – eredménytelenül.

Az apa szerint csak a Nemzeti Védelmi Szolgálat állt „normálisan az ügyhöz”, miután oda is bejelentést tett. Igaz, éppen azt az ügyészséget utasították újbóli vizsgálatra, amely korábban elutasította az apa panaszát.

Kártérítést az államtól?

Molnár Ferenc polgárjogi igényét többször benyújtva kárpótlást, kártérítést szeretne a magyar államtól, s egyben azt, hogy vizsgálják felül az ügyet. Az eddigi jogorvoslati próbálkozások után erre kevés a remény. Mint lapunknak mondta, egy ügyvéd ma is vizsgálja a többkilónyi aktaköteget.

„Nem lehet behajtani ezeken az embereken a 22 milliót? Ez lehetetlen. Azt szeretném, ha új, tisztességes büntetőeljárás indulna, és megkapná mindenki azt, amit megérdemel. Ideértve az állam képviselőit is, akik véleményem szerint nem végezték tisztességesen a dolgukat. Ezért gondolom azt, hogy az államnak kéne kárpótolnia bennünket” – fakad ki a károsult. Hozzáteszi, itt egy családot tettek tönkre azzal, hogy többen nem megfelelően végezték a dolgukat. A 25 millió forint a gazdaságuk fejlesztésére kellett volna, de az elhúzódó büntetőeljárás miatt sok tízmilliós kiesésük is keletkezett.

Molnár amúgy az adóhatóságot is bepanaszolta: azt akarta elérni, hogy az elkövetőkkel fizettessék meg a 25 millió forint utáni adót, mert nem kétséges, hogy a pénzt megszerezték.

Ezt maguk is elismerték, amiről nyomozati és bírósági iratok is tanúskodnak. A NAV viszont a férfi megkeresésére írásba adta, hogy a lopással szerzett pénz nem adóköteles.

A 2020-ban jogerősen lezárult pert követően a felbujtók még börtönbüntetésüket töltik.

„Hogy örült-e Ferike, amikor 2017 márciusában, két hónap után újra viszontlátott bennünket? Közömbös fiú ő, nem lehet őrajta látni érzelmet” – mondja Molnár Ferenc. „De legalább elmondott mindent, ami történt vele, töviről hegyire. Hogy most éppen hol van, milyen a viszonyunk? Az öregapjához költözött, és továbbra sem látszik rajta semmi érzelem, nem nagyon lehet vele sajnos beszélgetni.”

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk