Esztergomi robbantás: flexszel ment neki a gázpalacknak az elkövető

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 21.

Bűn

Az elhunyt rendőrt Hősi Halottá nyilvánították, Hajdu János TEK-főigazgató szerint minden a protokoll szerint zajlott. 

Mint arról beszámoltunk, szerda este egy fenyegetőző férfihoz vonultak ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei Esztergomban, majd a férfi szándékosan gárobbanást idézettelő. A robbanásban a TEK egyik munkatársa és az elkövető is életét vesztette

Csütörtökön a Belügyminisztérium Hősi Halottnak nyilvánította az elhunyt rendőrt, Kónya Gábor Lajos r. törzszászlóst, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét, akit soron kívül posztumusz rendőr főhadnaggyá is kineveztek.

A BM azt is közölte, hogy a robbanás következtében nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg, sürgősségi ellátásukat követően többségük már otthonában lábadozik, öt fő kórházi kezelése azonban még folytatódik. Közülük egy rendőr állapota súlyos, nem életveszélyes, intenzív osztályon ápolják, légzéstámogatásban részesítik, négy másik rendőr sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, valamennyiük állapota stabil. A sérülteket a belügyminiszter elismerésben részesítette, és meg is látogatta őket

Délután a TEK sajtótájékoztatón számolt be a történtekről. Hajdu János, a TEK főigazgatója itt a hvg.hu beszámolója szerint elmondta, hogy egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszak ügyében folytatott eljárás keretében vonultak ki a rendőrök és a TEK, ilyenkor gyakori, hogy az elkövető azzal fenyegetőzik, hogy végez a rendőrökkel.

Hajdu elmondta, férfi a felszólításra előjött, és egy teraszról kommunikált a rendőrökkel. A túsztárgyalás megkezdésekor a férfi nem működött együtt a rendőrökkel, bár voltak olyan pillanatok, amikor úgy látszott, hogy meg fogja adni magát, de végül mindig visszakozott. 

A TEK főigazgatója szerint "rossz terepen" zajlott a művelet, ezért a sötétség beállta előtt be akarták fejezni azt, ezért a kaput kinyitották, majd megkezdődött a behatolás, de egyetlen kommandós sem tudott bejutni, ugyanis

amikor beléptek, az egyik rendőr tisztán látta, ahogy a férfi, kezében egy flexszel vágó mozdulatot tett egy gázpalack felé.

A robbanást valószínűleg ez idézte elő, abba több telekkel arrébb is beleremegtek az ablakok. A detonáció hatására a TEK-esek közül többen 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek. 

A robbanás után megkezdődött az egészségügyi mentés, a mentők ekkor már a helyszínen tartózkodtak, de Kónya Gábor Lajos már a helyszínen életét vesztette a robbanásban. A sérülteket Esztergomba és a Honvédkórházba szállították. 

Hajdu azt mondta, "a művelet jogszerű volt, a kollégák a protokollt betartva, a kényszerítő eszközöket szakszerűen használva hajtották végre az akciót. Ha holnap hasonló ügyben kellene eljárni, ugyanígy cselekednének"

Hajdu azt is elmondta, a helyszíni szemle még tart, a romok eltakarítása a helyszínen még folyik, de civilek nem kerültek életveszélybe, mert a környéket és a házat lezárták, a szomszédok 50-100 méterre voltak, de erdős terület határolta el őket, ezért nem gondolja hogy bárki is életveszélynek lett volna kitéve a környékbeliek közül. Azt is mondta, azt még vizsgálják, hogy ez valóban gázrobbanás volt-e, de ha igen, annak az erejét nem lehetett volna mérsékelni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk