Értelmi fogyatékos fiával lopatták el az apa megtakarítását

Hatmillió egy nőért

Bűn

Elásott milliók, lányokat futtató falusi banda, fogva tartott értelmi fogyatékos fiatalember, fura büntetőeljárás, feljelentett bírók, ügyészek. Az adóhivatal pedig írásba adta, hogy a lopott pénz nem adóköteles.

„Hogy miért a garázsban tartottam ennyi pénzt? Hát, hol máshol? Ahogy egy sváb barátom mondta, bankra nem bízzuk a pénzünket! Az is igaz, hogy korábban vagy négyszer törtek be hozzánk, de akkor semmi különöset nem vittek el” – mondja a Narancsnak a Pusztaszemesen élő Molnár Ferenc. Markolósként dolgozik egy vízügyi cégnél, emellett enyhe fokban értelmi fogyatékos fiával marhákat és lovakat tenyészt. A családi gazdaság embert próbáló munkájába besegít a felesége és a lánya is. A Balatontól egy kőhajításra élnek, egy alig háromszáz lelkes Somogy megyei faluban, ahol mindenki ismer mindenkit. Molnár a család 25 millió forintnyi összegyűjtött vagyonát a garázsában ásta el, ott, ahol az nincs lebetonozva. A családi széfként működő rejtekhelyről azonban lába kelt a pénznek. A fia vitte el, de a könnyen befolyásolható fiatalember nem önszántából cselekedett.

 
Molnár Ferenc
Fotó: A szerző felvétele

Pénzért nő

Évekkel ezelőtt ifjabb Molnár Ferencnél a szakértői vizsgálatok enyhe fokú értelmi fogyatékosságot állapítottak meg. Kisegítő iskolába járt, majd a családi gazdaságban kezdett dolgozni.

„Úgy egyeztünk meg, ő feji a teheneket és adja el a tejet, és akkor az a pénz az övé. Több helyre is járt a faluba tejet eladni, azokhoz is, akik később felbujtották, hogy ássa ki a pénzt. Ők később a másod- és harmadrendű vádlottak lettek, míg a fiam az elsőrendű. Él itt egy lányokat futtató férfi, Sz. T. Mindenki tudja róla ezt a faluban. Azt is, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Németországban is van ilyen lányokból álló hálózata” – meséli Molnár Ferenc.

A családfőnek csak később, a nyomozás és a büntetőeljárás közben, illetve részben a fia által elmondottakból állt össze a történet. A fia elmondta a lányfuttatóknak, hogy apja sok millió forintot ásott el a garázsban. A pénzt az apa mindig egyedül rejtette el, de arról tudtak a családtagok, így a fia is. Ifj. Molnárnak a felbujtók azt ígérték, ha szerez 6 millió forintot, akkor egy Erdélyből származó nő „az övé lehet”. Hogy a garázsban két helyre elásott pénz pontosan mekkora összeg, azt csak Molnár Ferenc tudta.

Az ajánlat tetszett a fiúnak, mert röviddel ezt követően – kihasználva a családtagok távollétét –, 2017 elején kiásta az egyik helyről a pénzt, méghozzá észrevétlenül, hiszen az apja jó ideig nem fedezte fel a rejtekhely megbontását. Molnár szerint a fia hiába felnőttkorú, nincs tisztában a pénz értékével; nem tudja, valójában mennyit ér 6 millió forint, amit a nőért kértek tőle. Az első alkalommal kiásott pénzt meg sem számolta, úgy adta át az ötletgazdának. Ez a csomag éppen egymillió forinttal volt több a kért összegnél, vagyis Sz. T. még a reméltnél is jobban járt. Mindez január 6-án történt, és ugyanaznap eltűnt a fiú. A pénzzel együtt ugyanis Kaposvárra vitték egy albérletbe, elvették a papírjait, összetörték a telefonját, éjjel-nappal őrizték. Szülei azonnal keresni kezdték, mert valamiért sejtették, hogy a helyben jól ismert bandának köze lehet az eltűnéséhez. Miután a keresés nem járt eredménnyel, Molnár még aznap, január 6-án bejelentette fia eltűnését a Siófoki Rendőrkapitányságon. Ott először azt mondták neki, egyelőre nem keresik a fiát, mert nagykorúról van szó, így nem kizárható, hogy önként távozott. „Hiába mondtam, hogy bár tényleg 22 éves, értsék meg, értelmi fogyatékos is” – idézi fel most lapunknak Molnár Ferenc.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk