Orbán, Pintér elsimítja: százmilliókat szedtek ki ügyvédek egy hiszékeny vállalkozóból (videó)

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Bűn

Nyolcan hitegették a férfit, hogy komoly összegek fejében nem indul ellene büntetőeljárás. Mégis indult, de az ügyvédeknek erre is volt „orvossága”.

Összesen tizenkét helyszínen csapott le kedden a rendőrséggel együtt Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy ügyvédekből és összekötő emberekből bandára, akik hónapokon keresztül vezettek félre egy jól menő üzletembert.

Az ügyészség gyanúja szerint a vállalkozót 2019 szeptemberében egy férfi kereste meg azzal, hogy meg tudnák akadályozni az ellene induló adóhatósági és büntetőeljárásokat. A „segítőkész” kapcsolat mögött egy egész kis csapat állt- közöttük két ügyvéd- akik közel nyolcszázmillió forintot kértek és kaptak az ügyek elsikálására. A társaság arra hivatkozott, hogy a pénzből a belügyminiszternek, rendőröknek, NAV-osoknak és más hivatalos személyeknek kell fizetni.

A bandát az sem bátortalanította el, amikor az említett eljárások mégis megindultak: ekkor további 100 milliót kértek a vállalkozótól, az eljárások az üzletember számára kedvező befolyásolásához.

Ha ez nem lenne elég, a megvezetett üzletembert közvetítőkön keresztül egy harmadik ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért elsimítja a szálakat, kedvező eljárási eredményt harcol ki. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra is hivatkozott, hogy az ügylethez a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV vezető befolyását kérik, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

Az ügy felderítésében, az elfogások előkészítésében és végrehajtásában szinte a teljes nyomozói bürokrácia részt vett: képviseltette magát a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal is. A Nemzeti Nyomozó Iroda vagyonvisszaszerzési hivatala a KNYF felkérésére több száz millió forint értékben foglalt le vagyontárgyakat a rajtaütések helyszínein.

 Az ügyészség összesen nyolc személyt gyanúsított meg az üggyel kapcsolatban: ellenük „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt” indítottak eljárást, és az ügyészség kérte letartóztatásuk elrendelését is a Budai Központi Kerületi Bíróságtól.

(A kép az ügyészség Youtube-videójának felhasználásával készült.)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk