Külföldi számlákat is zárolt a NAV a pünkösdi egyházzal kapcsolatos 8 milliárdos csalás ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 11.

Bűn

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort, és jelentős összegű készpénzt zárolták.

Közleményt adott ki csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azzal kapcsolatban, hogy "egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre" csaptak le a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Bár a közleményben nem nevesítik, minden bizonnyal a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió ügyéről van szó. Az ezzel kapcsolatos nyomozással, illetve a szervezet két vezetőjének letartóztatásával a Magyar Narancs is többször foglalkozott korábban. 

A NAV most azt írta, hogy a hatóság a külföldre rejtett bankszámlákról is zárolta a népkonyhával és fiktív szerződésekkel csaló bűnbanda vagyonát, a szervezet irányítói pedig letartóztatásban vannak.

Az ügy részleteiről azt közölték, hogy a Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el, irányítóik viszont a szervezet vagyonát nemcsak ezen célokra, hanem tetemes összegben saját vagyonuk gyarapítására is fordították.

A magyar költségvetésből származó, összesen 3,6 milliárd forint felhasználásához Budapesten napi ezer fő ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre, az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, a támogatást napi 24 000 főre is igényelték, azonban a főzés helyett egy idő után már csak fiktív számlákat állítottak ki. A támogatási összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd több mint három milliárd forintot ATM-ekből és banki pénztárakban felvettek és cipős dobozban szállították vissza a bűnszervezet vezetőinek.

Ezen kívül a nyomozás olyan fiktív szerződésekre is rávilágított, melyekkel állami támogatásokból származó 4,4 milliárd forint egy hozzájuk köthető szervezet osztrák és magyar bankszámláin landolt, amit a nyomozók lefoglaltak.

A nyomozás adatai alapján az elkövetők előre megtervezték, hogy a bűncselekményből származó javaikat miként kívánják legálisként feltüntetni. Erre a bűnszervezet vezetői fejenként 3,1 milliárd forintot, míg egyikük 76 éves édesanyja 900 millió forintot meghaladó adományokról szerzett hamis iratokat, amiket a nyomozók szintén lefoglaltak.

A bűnszervezetet irányítók, családtagjaik és a hozzájuk köthető szervezetek nevén lévő 76 bankszámlát, 20 ingatlant, 7 nagy értékű motort, és jelentős összegű készpénzt zárolták.

A NAV pénzügyi nyomozói a Békés Megyei Főügyészséggel közösen Ausztriából és Liechtensteinből több mint 1,6 milliárd, Magyarországról több mint 5,8 milliárd forint értékben foglalt le különféle vagyonelemeket, főként hazai és uniós fizetőeszközöket. A csaknem 7, 5 milliárd forint összegű vagyonbiztosítás a bűncselekménnyel okozott kár megtérülését szolgálja.

A széleskörű nyomozásnak köszönhetően felmerült a lehetősége annak, hogy az elkövetők kriptovalutába is befektettek, ezért nemzetközi együttműködéssel Európai és Ázsiai forgalmazók megkeresése is folyamatban van.

A NAV Dél-alföldi nyomozói a banda két irányítóját bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és hamis magánokirat-felhasználásának megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. A bíróság elrendelte a bűnszervezet vezetőinek letartóztatását, rajtuk kívül három gyanúsított áll bűnügyi felügyelet alatt.

Az egyház hitéleti, egyéb szociális tevékenységét a nyomozás nem érinti – írja a közlemény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.