Ma van a holokauszt nemzetközi emléknapja

  • narancs.hu
  • 2022. január 27.

Bűn

Az izraeli külügyminiszter felidézte: sokan látták, amint az apját 13 évesen a Duna felé terelik Budapesten, de senki nem avatkozott közbe.

Jáir Lapid izraeli külügyminiszter a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a Jerusalem Postban emlékezett meg a családjáról:

"„Sokan látták apámat 1944 telén Budapest fagyos utcáin sétálni. A könyöknél lyukas kabátot viselő 13 éves fiú a halál üzenetével menetelt a Duna felé. Sokan tudták, hogy mi lesz ennek a vége, tudták, hogy valaki a folyóparthoz állítja, és hátba lövi. Végül nem vele történt meg. Egy csoda mentette meg. De nem a sok ember egyike miatt, aki látta őt. Ők nem avatkoztak közbe”"– idézi a Jerusalem Postban megjelent publicisztikát a Népszava.

2005. november 1-jei határozatával az ENSZ közgyűlése január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója - írja a Wikipedia.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk