Időseket célzó online átverések

Fényes nappal

Bűn

Már nemcsak az ajtón bekopogó „unokázós” csalóktól, hanem az online átverésektől is féltenünk kell a nagyszülőket. Egyre több idős ember használja rendszeresen az internetet, a netes biztonsággal kapcsolatos edukációból mégis rendre kimaradnak.

Még karácsony előtt, a decemberi kiadások összesítésekor tűnt fel a 79 éves Mártának a gyanús tétel, amely mellett egy ismeretlen, külföldinek tűnő cégnév szerepelt. Sem az összeg, sem a név nem volt ismerős, rövid nyomozás után pedig a bankja is megerősítette, hogy egy online átverés, vagyis scam miatt vonták le az óriásinak nem mondható, de egy egyedül élő nyugdíjas kasszájából azért nagyon is hiányzó összeget. Az átverés SMS-ben érkezett, ahol a Magyar Posta nevében tájékoztatták, hogy lemaradt egy nyeremény iPhone-t tartalmazó csomag átvételéről. Az SMS-ben álló link egy hamis postai oldalra mutatott, ahol ki kellett választani az ismételt kézbesítésre alkalmas napszakot, majd meg kellett adnia személyes adatait, amivel gyakorlatilag önként nyitotta meg a pénztárcáját a csalók előtt.

A „postai átverés” viszonylag ismert, jó pár éve létező nemzetközi gyakorlat. Az Egyesült Királyságban nemrég már újságcikkekben figyelmeztették a lakosságot a „minden korábbinál meggyőzőbb” csalásra, hangsúlyozva, hogy a hamis postai oldal megtévesztően hasonlít a valódira. 2019-ben a Royal Mail is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy nem ők küldik a csúcstelefonokat ígérő üzeneteket.

Az online csalók a hatóságok nevében is bejelentkezhetnek. Magyarországon nemrégiben a „Magyar Rendőrség”, illetve még ironikusabb módon a „Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Osztályának” nevében támadtak meg és zároltak számítógépeket, hogy aztán 20 ezer forint ellenében felajánlják a blokkolás feloldását. Erre az átverésre a Nemzeti Védelmi Szolgálat is figyelmeztette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a magyar hatóságok soha nem zárolják a számítógépeket interneten keresztül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.