Időseket célzó online átverések

Fényes nappal

Bűn

Már nemcsak az ajtón bekopogó „unokázós” csalóktól, hanem az online átverésektől is féltenünk kell a nagyszülőket. Egyre több idős ember használja rendszeresen az internetet, a netes biztonsággal kapcsolatos edukációból mégis rendre kimaradnak.

Még karácsony előtt, a decemberi kiadások összesítésekor tűnt fel a 79 éves Mártának a gyanús tétel, amely mellett egy ismeretlen, külföldinek tűnő cégnév szerepelt. Sem az összeg, sem a név nem volt ismerős, rövid nyomozás után pedig a bankja is megerősítette, hogy egy online átverés, vagyis scam miatt vonták le az óriásinak nem mondható, de egy egyedül élő nyugdíjas kasszájából azért nagyon is hiányzó összeget. Az átverés SMS-ben érkezett, ahol a Magyar Posta nevében tájékoztatták, hogy lemaradt egy nyeremény iPhone-t tartalmazó csomag átvételéről. Az SMS-ben álló link egy hamis postai oldalra mutatott, ahol ki kellett választani az ismételt kézbesítésre alkalmas napszakot, majd meg kellett adnia személyes adatait, amivel gyakorlatilag önként nyitotta meg a pénztárcáját a csalók előtt.

A „postai átverés” viszonylag ismert, jó pár éve létező nemzetközi gyakorlat. Az Egyesült Királyságban nemrég már újságcikkekben figyelmeztették a lakosságot a „minden korábbinál meggyőzőbb” csalásra, hangsúlyozva, hogy a hamis postai oldal megtévesztően hasonlít a valódira. 2019-ben a Royal Mail is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy nem ők küldik a csúcstelefonokat ígérő üzeneteket.

Az online csalók a hatóságok nevében is bejelentkezhetnek. Magyarországon nemrégiben a „Magyar Rendőrség”, illetve még ironikusabb módon a „Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnözés Elleni Osztályának” nevében támadtak meg és zároltak számítógépeket, hogy aztán 20 ezer forint ellenében felajánlják a blokkolás feloldását. Erre az átverésre a Nemzeti Védelmi Szolgálat is figyelmeztette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a magyar hatóságok soha nem zárolják a számítógépeket interneten keresztül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk