Nem tagadja az elfogott magyar iszlamista védője a férfi levelezését az Iszlám Állammal

  • narancs.hu
  • 2021. június 3.

Bűn

V. Kende ügyvédje szerint viszont az nem igaz, hogy robbanószerkezetet talált volna házkutatáskor a TEK.

“Nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg” – nyilatkozta a Telexnek Jován László, aki annak a V. Kendének a védője, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államhoz köthető internetes oldalakon olyan beszélgetésekben vett részt, melyek a terrortámadásra való felkészülésről, az azokra vonatkozó eszközökről, anyagokról és módszerről szóltak, és mivel az Iszlám Államnak hűségesküt téve maga ajánlkozott támadásra, a terrorszervezet részévé vált.

Jován szerint a 21 éves férfi angol nyelvű üzenetváltásainak tartalmát nem vitatják, de a bűncselekményt nem ismerik el.

Úgy tudni, V. Kende a Kecskeméti Piarista Gimnázium után Budapesten járt egyetemre, ügyvéd és pedagógus szülői vannak, így nehezen tudta volna róla bárki elképzelni, hogy bármi köze lehet az Iszlám Államhoz. Kecskemét jómódú részén lévő otthonába kedden nagy erőkkel vonult ki a Terrorelhárítási Központ.

Hajdu János, a TEK főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. A csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat. A TEK vezetőjének elmondása szerint a férfi akár mártírhalált is vállalt volna.

Egyes sajtóhírek az említett tömegrendezvény a budapesti labdarúgó Európa-bajnokság egyik meccse lett volna, illetve Balatonon dobta volna a turisták közé a másik bombát, de ezt (egyelőre) nem erősítették meg.

(Telex)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk