Illegális kutyaviadalok Magyarországon

Ölniük kell

Bűn

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Ha az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilvántartásából indulunk ki, akkor az elmúlt közel négy év során mindössze négy alkalommal szerveztek tiltott állatviadalt Magyarországon. Árnyalja a képet, hogy a hatóság csak a lezárt nyomozásokat regisztrálja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Készenléti Rendőrséggel közösen az elmúlt években két alkalommal ellenőrzött kutyatartókat, 120 kutyát vizsgáltak meg. „Az állatokat rendkívül mostoha körülmények között tartották, melyek alapvetően nem feleltek meg az állattartásra vonatkozó jogszabályi előírásoknak” – írta lapunknak a Nébih.

Az állatkínzás 2004-ben került be a büntető törvénykönyvbe. Korábban maximum 50 ezer forintos pénzbírsággal meg lehetett úszni az állatok bántalmazását, az új szabályozás alapján azonban három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható ez a vétség. Schneider Kinga, a Noé Állatotthon munkatársa szerint nem javult a helyzet azóta sem, 2008 és 2010 között például látványosan megszaporodtak a viadalok, a menhelyükön jelenleg is van olyan kutya, amelyet ebben az időszakban szabadítottak ki. Pár hónapja is volt egy akció, amelyet követően 4 állatot helyeztek el náluk a rendőrök.

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség ügyvezető igazgatója szerint is volt a közelmúltban több hatósági rajtaütés. A rendőrség weboldala szerint márciusban egy összehangolt akció során három település (Kistokaj, Rakaca és Eger) négy helyszínén négy férfit fogtak el, és 24 kutyát helyeztek biztonságba. Decemberben Nagykőrös külterületén számoltak fel szervezett állatviadalokat; négy gyanúsítottat fogtak el és 51 kutyát foglaltak le, az egyik állatot a súlyos sérülései miatt nem sikerült megmenteni. Novemberben hasonló akció keretén belül 25 kutyát szabadítottak ki a hatóságok Nyíregyháza külterületén; a nyomozók hat férfit tiltott állatviadal szervezése, valamint állatkínzás megalapozott gyanújával hallgattak ki.

Tornóczky Anita szerint az ország számos pontján (a szerb és a román határnál, Veszprém megyében, Ózd környékén, Csepelen) jelenleg is vannak viadalok, a környékbeliek is tudnak róla, de az elkövetők szabadlábon vannak. Hasonlóról számolt be lapunknak a kimondottan „bulltípusú” kutyák (például stafford­shire és pitbull terrier) mentésére szakosodott Cerberos Pit Bull Rescue vezetője, Gál Terézia, aki a borsodi térséget, valamint Győrt említette, de szerinte majdnem minden megyében tartanak illegális küzdelmeket. Az elmúlt években két bírósági ítélet kapott nagyobb sajtónyilvánosságot: egy verpeléti férfi hét éven át tartott viadalokat, amiért 2017-ben tíz hónap börtönt kapott, amit három évre felfüggesztettek. 2019-ben ennél szigorúbb büntetést szabtak ki két férfira, akik Mohácson szerveztek viadalokat; az egyiket egy év nyolc hónap, míg a társát egy év hat hónap elzárással sújtotta a bíróság.

Konyha, webkamera

A szakértők szerint Magyarországon kétféle viadal létezik. Az ország legelmaradottabb térsé­gei­ben gyakoriak az olyan esetek, amikor pár ezer forintos tétekért a konyhában vagy a hátsó udvaron összeengednek két alacsonyan szocializált kutyát. Tornóczky ezeket a harcokat nem tartja igazi viadaloknak, „csak” kegyetlenségnek, a küzdelmek során nem feltétlenül pusztulnak el az állatok, mert még azelőtt leállítják őket. A „profik” olyanok közül kerülnek ki, akik más bűncselekmények elkövetésében (kábítószer-, fegyverkereskedelem, prostitúció szervezése) is érdekeltek. Bűnelkövetői múlttal rendelkeznek mind a szervezők, mind a nézők, akik többnyire családtagok, barátok, azaz egy zárt közösséghez tartoznak. „A bűncselekmények helyszínein lefolytatott szemlék során több esetben is kábítószert foglaltak le a rendőrök” – írta az ORFK.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk