Öt évet kapott, mert egy hónapon át verte az édesanyját

Bűn

Négy évről öt év börtönre súlyosbította a Szegedi Ítélőtábla annak a szentesi férfinak a büntetését, aki egy hónapon át többször is megverte magatehetetlen, beteg édesanyját. Összesen huszonkét sérülést találtak az asszonyon. Később meghalt, de nem a bántalmazás miatt.

Tüdőgyulladással kórházba került, meggyógyították és 2017. július 14-én hazaengedték azt az idős asszonyt, aki a Szegedi Ítélőtáblán szerdán tárgyalt büntetőügy sértettje volt. Hetente kétszer szociális gondozó járt hozzá, de a fia is odaköltözött a szentesi József Attila utcai házba, hogy gondoskodjon róla. Ő, a 63 éves K.-Sz. I. rendszeresen ivott, és olyankor agresszívan viselkedett. Ingerült és türelmetlen volt édesanyjával is, akinek romlott az állapota, ágyban feküdt, szinte állandó felügyeletre szorult. Az év szeptemberében és októberében a férfi többször is megütötte az anyját: arcán, fején, hátán, nyakán, mellkasán, végtagjain, a haját is kitépte. Október 20-án a házigondozó vette észre az egyértelműen bántalmazásra utaló sérüléseket: az arca eltorzult az asszonynak a verés nyomán. A gondozó értesítette az orvost, aki bevitette a kórházba a beteget, K.-Sz. I. ellen pedig büntetőeljárás indult. Édesanyját 2018 februárjáig gyógyították, aztán otthonba került, ahol még abban az évben, december elsején meghalt, olyan betegségben, amely nem függött össze a bántalmazással.

A Szegedi Törvényszék tavaly májusban folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélte a vádlottat. A határozat ellen az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, a vádlott és védője viszont azt szerette volna elérni, ha másodfokon enyhébb büntetést szabnak ki.

A Szegedi Ítélőtábla átalakított, plexifalakkal ellátott tárgyalótermében elhangzott: a vádlott a Szegedi Törvényszék előtt egy ideig tagadott, végül lelkileg összeomlott és beismerő vallomást tett. Annyira sírt, hogy nem tudta elmondani, de végül is írásbeli beismerését tudomásul vette a bíróság.

K.-Sz. I. most tárgyalt fellebbezésében már azt kérte, ne szerepeljen a jogerős ítéletében, hogy ittasan bántotta az édesanyját, mert ez szerinte nem így volt, azt is tagadta, hogy ököllel ütötte volna az anyját. Védője kérte, hogy a tett minősítése súlyos testi sértés legyen, ne életveszélyt okozó. A védelem azt is kérte, vegye enyhítő körülményként figyelembe az ítélőtábla azt, hogy a vádlott mentális állapota megromlott, személyiségzavarban is szenved.

K.-Sz. I. nem jött el a tárgyalásra, de ez nem volt akadálya annak, hogy határozzanak róla.

Az ítélőtábla úgy döntött, hogy amit a vádlott tett, azért nem négy, hanem öt év börtön a jogos büntetés, és meg kell fizetnie 687 ezer forint bűnügyi költséget is.

Benedek Tibor bíró az indoklásban kifejtette, az orvosszakértői vélemény szerint a vádlott igenis tudatában volt annak, mit tesz az anyjával, amikor egy hónapon át többször is ütötte-verte: a fejet ért ütés nyomán támadt koponyaűri vérzés csak azért nem vezetett az asszony halálához, mert agysorvadása is volt. A vizsgálat 22 különböző sérülést talált a sértett testén. A részleges beismerő vallomást értékelte a bíróság, de azt is figyelembe vette az ítélet kiszabásakor, hogy ez a fajta bűncselekmény elterjedt az utóbbi időben.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, jogerős.

Figyelmébe ajánljuk