Ötmilliárd dollár pénzbüntetés a Facebooknak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 24.

Bűn

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a felhasználók személyiségi jogai miatt aggódik.

Ötmilliárd dollár (1462,5 milliárd forint) pénzbüntetést kell megfizetnie és felül kell vizsgálnia a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos szabályozását a Facebook közösségi portálnak - közölte szerdán az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

A bírság a legmagasabb összegű, amelyet valaha is kiszabtak egy technológiai vállalatra a fogyasztók személyiségi jogainak megsértése miatt - tette hozzá az FTC.

A személyiségi jogokra vonatkozó új szabályozás keretében az FTC elrendelte, hogy a Facebook állítson fel független személyiségi jogi bizottságot, amelynek meg kell akadályoznia, hogy Mark Zuckerberg, a közösségi portál vezérigazgatója "korlátlan ellenőrzést" gyakoroljon a személyiségi jogokkal kapcsolatos döntések terén.

  • A szabályozásnak javítania kell továbbá az adatfelhasználás átláthatóságán is, így például a Facebooknak egyértelműen el kell számolnia azzal, mire használja fel az arcfelismerő technikát, és meg kell szereznie hozzá a felhasználók beleegyezését.
  • A szabályozás megtiltja a Facebooknak, hogy más szolgáltatások jelszavait kérje a regisztráláskor, és reklámcélokra használja fel a biztonsági okokból kért telefonszámokat.
  • A szabályok értelmében a Facebooknak fokozottabban kell felülvizsgálnia a harmadik felek alkalmazásait, így nem léphet üzleti kapcsolatba olyan alkalmazásfejlesztőkkel, amelyek nem tartják be az adatkezelési szabályokat vagy nem tudják megindokolni, miért van szükségük a felhasználó adataira.


A Facebook 2019 első negyedévében már félretett 3 milliárd dollárt az adatkezelési botrány miatt várható büntetés kifizetésére. Zuckerberg pedig kijelentette, a Facebook kész "nagyobb szerkezeti változtatásokat" végrehajtania a termékeit, illetve a cég működtetését illetően.

Figyelmébe ajánljuk