Pedofil papot ítélt el a vatikáni bíróság

  • narancs.hu
  • 2019. április 4.

Bűn

„Szigorú ítélet": megfosztották hivatalától és eltávolították székhelyéről, de továbbra is püspök maradt.

Bűnösnek találta a vatikáni bíróság fellebviteli testülete is Anthony Sablan Apuront, a csendes-óceáni Guam szigetének püspökét kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések miatt – jelentette be a Vatikán csütörtökön.

A Vatikán honlapján most közölt, de még februárban született bírósági ítélet szerint a püspököt megfosztották hivatalától, és örökre megtiltották neki, hogy akár ideiglenesen is a sziget fővárosa, Hagatna érsekségének területén tartózkodjon. Hasonlóképpen örökre tilos számára a püspöki hivatali felségjelek használata. Az ítélet szövege szerint

a püspök a hatodik parancsolat ellen vétett,

mégpedig kiskorúakkal szemben, írja az MTI, hozzátéve, hogy a vatikáni bíróság ezzel lezártnak tekinti az ügyet, az ítélet nem fellebbezhető meg.

Mint írják, Anthony Sablan Apuron 2016-ban magától felfüggesztette érseki szolgálatát, miután több, már felnőtt férfi azzal vádolta meg, hogy gyerekkorukban szexuálisan és másképpen is visszaélt velük. A vatikáni Hittani Kongregáció két ügyben indított vizsgálatot: első fokon tavaly ítélték el a püspököt, aki fellebbezett. A mostani ítélet a korábbi bírósági döntést erősítette meg.

Az ítélet megfosztotta a püspököt

egyházi tisztségének jelvényeitől (például nem használhatja a püspöki gyűrűt és süveget), de a kánonjog értelmében püspök maradt - magyarázta Alessandro Gisotti ideiglenes vatikáni szóvivő. A Vatican Insider hírportál "szokatlannak" nevezte, hogy a Vatikáni Bíróság jogerős ítélete ellenére Anthony Sablan Apuron pap maradhatott, nem taszították ki az egyházból.

A 73 éves Anthony Sablan Apuron továbbra is ártatlannak vallja magát, nyilatkozata szerint „támadások” áldozata lett. A sziget egyházmegyéjében mintegy 180 kártérítési kérelmet nyújtottak be helyi papoktól, évtizedekkel ezelőtt elkövetett visszaélésekért. Az anyagi követelések miatt Guam egyháza tavaly csődöt jelentett.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.