Tizenöt év után emeltek vádat egy szentesi gyilkosság ügyében

Bűn

D. Lajos ölhette meg korábbi élettársát a Fővárosi Főügyészség szerint.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a 2006-ban megölt, és jó ideig eltűntként keresett szentesi nő, Koncz Judit ügyében. A vádlott az az ember, akire a kezdetektől sokan gyanakodtak: az áldozat korábbi élettársa.

A vádirat szerint a most 57 éves férfi az ezredforduló után ismerkedett meg a nővel, élettársak lettek, közös gyerekük született. A kapcsolat nem alakult jól. Judit 2006 elején – bár tartott a férfitól – elköltözött egy bérelt lakásba a kisgyerekkel. Új életet kezdett, új társa lett. A vádlott ezt látszólag tudomásul vette, de a vádirat szerint elhatározta, hogy elégtételt vesz a sérelem miatt, és

megöli a nőt, megszerzi a jogot közös gyermekük felügyelete felett.

Tudta, hol lakik a nő, és hogy kutyája is van. A vád szerint mérget szerzett, megtervezte a tettét, várta a kedvező alkalmat. 2006. július 21-én este a nő a kétéves kisgyerekkel volt otthon, új párja éjszakai műszakban dolgozott. A vádirat szerint a vádlott valamikor este és másnap reggel között bement a portára, megmérgezte a kutyát, a nőt erőszakkal elvitte – a biciklijét is, hogy azt a látszatot keltse, Judit magától távozott otthonról –, a kisgyereket pedig magára hagyta a lakásban. Azt nem tudták kideríteni a nyomozók, hogy hol, de a nőt bántotta és megölte, a holttestét pedig a Tiszába rejtette. Reggel azzal ment a nő szüleihez, hogy most lenne esedékes a láthatás, találkozni szeretne a kisgyerekkel, de nem tudja elérni Juditot. Az áldozat édesapja bemászott a kerítésen át a házba, és ott egyedül találta a gyereket.

Bár gyanúsak voltak az eltűnés körülményei – például aki el akarja hagyni az otthonát, a párját, nem ír sms-t neki, hogy várja haza a kedvenc ételével az éjszakai műszakból –, a rendőrség akkor ismeretlen tettes ellen állatkínzás miatt indított eljárást, Koncz Judit ellen pedig kiskorú veszélyeztetése miatt nyomozott, és eltűntként kereste.

A kisgyermek – a törvények alapján – édesapjához, vagyis az ügyészség vádirata szerint az édesanya gyilkosához került, aki később Nagy-Britanniába is magával vitte.

A mostani vádiratból kiderül, hogy Judit holttestét már 2007 nyarán megtalálta egy horgász, akkor azonban nem tudták megállapítani, kicsoda az elhunyt: „a büntetőeljárás során felmerült adatok alapján végül 2020-ban került sor a sértett azonosítására” – írja a Fővárosi Főügyészség közleménye. Ezen kívül más bizonyítékról nem tesz említést.

A vádlottat európai elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok vették őrizetbe, 2020 júliusában hozták Magyarországra, és azóta is fogva tartják. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya nyomozott. A főügyészség előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével vádolja a férfit, és életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz.

Az ügyészségi közleménnyel együtt kiadott videofelvétellel kiegészített rendőrségi közlemény megnevezi a vádlottat – a video készítésekor még gyanúsítottat –, D. Lajost.

Róla írtunk tavaly februárban, amikor még Magyarországon volt: épp felmentette a Szegedi Ítélőtábla, mert nem talált elég bizonyítékot arra, hogy D. Lajos dobott volna kézigránátot a szentesi jegyző lakására. A férfi akkor a Narancs.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az eljárások tönkreteszik a családi életét, és úgy érzi, most már el fogják ítélni, hogy ne kelljen neki kártérítést fizetni.

Ugyanakkor tanúvallomás szólt arról, hogy a kézigránátdobás előtt D. Lajos a szentesi hivatalban járt, de nem tudott beszélni a jegyzővel, és azt mondta, ez volt a tisztviselő „utolsó dobása”.

(Címlapképünk illusztráció)

 

 

Figyelmébe ajánljuk