Újabb gyermek megverése miatt jelentették fel a dunavecsei iskolaigazgatót

Bűn

A gyámhivatal után egy szülő is a rendőrséghez fordult a tanulásban akadályozott gyerekeket nevelő intézmény vezetője miatt. Tízéves fia többször sírva jött haza az iskolából, testén fizikai erőszakra utaló vérömlenyek keletkeztek.

A Narancs.hu információi szerint múlt héten egy tízéves gyermek szülője tett feljelentést a kecskeméti rendőr-főkapitányságon a Bács-Kiskun megyei Dunavecsén működő Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium vezetője ellen. A szülő a tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozó intézmény vezetésével öt évre ismételten megbízott főigazgatót nevezte meg a gyermekbántalmazás elkövetésével.

Az apuka több alkalommal tapasztalta a tanévben, hogy gyermeke kisírt szemekkel jött ki az iskola épületéből. A kisfiú ilyenkor arról beszélt, hogy az igazgató felvitte az irodájába és megverte. Ilyen eset többször is történt – a gyerek elmondása szerint. A szülő a feljelentésében azt is előadta, hogy az igazgató tagadja a történteket, úgy tudjuk, kihallgatása több órán át zajlott a kecskeméti rendőrségen.

A sorozatos bántalmazás nyomairól a szülő több fotót készített, amelyek tettleges fizikai erőszak jeleit mutatják, ezeket szintén csatolták a vallomásához. A kisfiú derekán, térdén, lábszárán, combján bevérzések, lilás-sárgás véraláfutások láthatók – a képeket a gyermek személyiségi jogait védve nem közöljük. Az apuka úgy emlékezett, a gyermeke ellen elkövetett bántalmazássorozat azután szakadt meg, hogy az iskola igazgatóját személyesen számonkérte.

Mint arról beszámoltunk, ez már sorozatban a harmadik feljelentés a nyáron a kiskőrösi tankerület felügyelete alá tartozó dunavecsei EGYMI vezetőjével szemben. A tanév végén a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa tette az elsőt tettleges bántalmazások elkövetése miatt. A gyám feljelentése alapján a kunszentmiklósi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetésének gyanújával rendelt el nyomozást. A tanúkihallgatások és a Belügyminisztériumtól, valamint a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériumától beszerzett iratok alapján a nyomozást a kecskeméti rendőrkapitányság hatáskörébe utalták. A bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére. Mindkét bűncselekmény büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

A rendőrségi nyomozásban több 7-14 éves gyermek sérelmére elkövetett fizikai és lelki bántalmazás elkövetését vizsgálják, amelyeknek több szem- és fültanúja is volt. A gyermekek gyámja a nevelőszülő bejelentését követően fordult a rendőrséghez, akinek feltűnt a gyerekek viselkedésének változása, ami abban is meg nyilvánult, hogy hétvége után nem akartak visszatérni az iskolába. Információink szerint a nevelőszülők mellett több pedagógust is meghallgattak tanúként. Volt, aki arról számolt be, hogy az iskola vezetője az egyik 7 éves gyermeket az osztályteremből rángatta fel a vezetői irodába, ahol verést kapott, más gyereket az igazgatói iroda előtti folyosón térdepeltetett büntetésből. Vallomásuk alapján háromra bővült a bántalmazást elszenvedett gyerekek száma.

Az 1980-ban alapított intézmény értelmileg, tanulásban akadályozott, sajátos nevelési igényű nehéz sorsú gyerekekkel foglalkozik 7-16 éves koruk között. Az általános iskolában 60 fő tanul, 8 évfolyamon 2 összevont csoportot, 4 önálló osztályt működtetnek.  Öt éve váltottak vezetőt, amikor az ott már hosszú ideje dolgozó L. M.-t nevezték ki.

Megkérdeztük L. M.-t a nyomozásról, illetve arról, megfelelő pedagógiai módszernek tartja-e a fizikai bántalmazást, a gyerekek ütlegelését, falhoz szorítását, térdepeltetését. Az intézményvezető rövid válaszában azt közölte, nyilatkozattételre nem rendelkezik fenntartói engedéllyel, bosszúhadjárat részének tekinti az ügyet: „Az ellenem folyó eljárás egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszúhadjáratának az eredménye.” Egy korábbi, az állami rádióban sugárzott szereplését ajánlotta figyelmünkbe; szerinte ő sokkal inkább az abban szereplő ember, mint az, akinek igazságtalanul be akarják állítani.

A nyomozásnak nem volt hatása L. M. újbóli kinevezésére, ugyanis augusztus 15-től szintén intézményvezetőként folytathatja munkáját. A Belügyminisztérium megkeresésünkre közölte, „a Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatói feladatainak ellátására – a hatályos jogszabályoknak megfelelően lefolytatott pályázati eljárást követően – L. M. kapott megbízást a 2024. augusztus 16-tól 2029. augusztus 15-ig terjedő időszakra”. A tárca válaszában kiemelte, a köznevelési államtitkárságának nincs tudomása arról, hogy az iskola vezetője büntetőeljárás gyanúsítottja.

Korábbi cikkünk megjelenését követően reagált megkeresésünkre a Kiskőrösi Tankerületi Központ, szinte szó szerint ismételve a minisztérium válaszát. „A hatályos jogszabályoknak megfelelően lefolytatott eljárás eredményeképpen került sor az iskola vezetőjének megbízására, amely 2024. augusztus 16-tól 2029. augusztus 15-ig tart.” 

A tankerület elismerte, tudomása van a nyomozásról, ami azonban nem befolyásolta, hogy L. M. kinevezését támogassák. „Az ismételt intézményvezetői megbízásával mind a fenntartó, mind pedig a nevelőtestület egyetértett. A munkáltató Kiskőrösi Tankerületi Központ a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-Főkapitányságtól értesült 2024. július 26-án, hogy eljárás van folyamatban, de arról a tankerület nem kapott tájékoztatást, hogy az eljárás az intézményvezető ellen folyik. A rendelkezésünkre álló információk alapján sem a fenti, sem pedig más ügyben nem kereste meg a nyomozó hatóság a főigazgatót.”  A tankerülettől megkérdeztük azt is, hogy felfüggesztik-e L. M. vezetői megbízatását, indítanak-e belső vizsgálatot az intézményben történt kiskorúakkal szembeni bántalmazása miatt, de erre nem reagáltak.

Dunavecsén és környékén az intézményben elkövetett bántalmazásokról és nyomozásról szóló hírek az elmúlt hetekben a közbeszéd részévé váltak. Az iskola egyik korábban végzett 17 éves diákja a napokban tett feljelentést, ő szintén fizikai, lelki bántalmazásról számolt be. Állítása szerint az intézményvezetőtől több alkalommal – egyszer az osztálytársai szeme láttára – szenvedte el ezeket. Úgy tudjuk, a kiskorú diákokat rövidesen a gyám, illetve a nevelőszülők és pszichológus jelenlétében fogják meghallgatni a kecskeméti rendőrök.

A rendőrség az információs törvényre hivatkozva nem adott tájékoztatást a nyomozásról. A dunavecsei iskolaigazgató gyerekbántalmazása miatt tett feljelentésről a megyei kormányhivatal a gyámügyi eljárási törvény rendelkezését betartva nem nyilatkozott. Ugyanakkor nem cáfolta, hogy része lenne a nyomozás elindításában, azt közölte, a járási gyámhivatalok minden esetben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, szükség esetén pedig feljelentést tesznek a rendőrségen.

(Borítóképünk illusztráció.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk