Valaki tömegével mérgezi a védett madarakat Turán

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Bűn

Rétisasok, barna kányák, de kutyák is feleszik az idegméreggel preparált húsokat, idén ez már a negyedik merénylet a helyi élővilág ellen.

Mérgezett húsdarabokkal irtják ismeretlenek a Tura és Galgahévíz környékén élő, fészkelő ragadozó madarakat – tájékoztatott közleményében a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága. Mint írták, munkatársaik már augusztus 9. óta dolgoznak a mérgezési területek lehatárolásán, a csalétkek és a tetemek összegyűjtésén – a munkában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kutyás egységei is részt vesznek.

Azóta két fokozottan védett, 62 védett és 7 nem védett állat tetemét, valamint 123 mérgezett csalétket találták meg – mindegyik állattal az idegméreggel átitatott húsdarabok végeztek.

Az elhullott madarak között egy barna kánya és egy rétisas is van. A természetvédelmi kár mintegy 5 millió forint, nem számítva a felderítésben és mentésben részt vevő természetvédelmi őrök és szakemberek, kutyás egységek, rendőrök és civilek munkáját.

Ez már negyedik mérgezéses hullám idén

A nemzeti park az elmúlt évek legsúlyosabb bűncselekménynek nevezte a tömeges mérgezést. Idén ez ráadásul „a negyedik hullám” az igazgatóság működési területén. Februárban Mányban találtak egy mérgezéses tüneteket mutató parlagi sas tetemet, amit egy holló és egy egerészölyv tetemének előkerülése követett, majd miután méregkereső kutyával is ellenőrizték a területet, további tetemek kerültek elő. Március közepén Kisbér Hánta településrészén került elő mérgezett egerészölyv és holló tetem, végül közel félszáz tetemre bukkantak, ebből 2 fokozottan védett és 41 védett állat maradványa volt. Április második felében Tápiószecsőn került elő 72 védett és nem védett állatfaj teteme. Ebben az esetben jellemzően mérgezett tojások szolgáltak csalétekül.

A korábbi esetekben laborvizsgálatok is igazolták, hogy az erősen mérgező hatású, madarakra, emlősökre – így emberre is – rendkívül veszélyes karbofurán okozta a mérgezéseket, mely szer használatát 2008-ban betiltották hazánkban. Jelenleg a birtokban tartása is megvalósítja a méreggel való visszaélés bűncselekményét. A mérgezés elkövetőinek viszont egy sor más bűntény miatt is felelniük kell:  állatkínzással, természetkárosítással, valamint orvvadászattal is gyanúsíthatóak.

A Tura környékén bekövetkezett mérgezés miatt a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomozást folytat természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológiai szakértője megvizsgálta a húsdarabokat és megállapította, hogy azok az emberi szervezetre is veszélyes anyagot tartalmaznak.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki elsősorban Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken ilyen ismeretlen eredetű húsdarabot talál, ne érintse meg, nyúljon hozzá, vigye haza, fogyassza el, etesse jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk