Véletlenül rabolta el a maffia Luis Díaz szüleit

  • narancs.hu
  • 2023. november 12.

Bűn

Az apát tizenkét napon át lovagoltatták, váltságdíjról szó sem volt.

Hiba volt Luis Manuel Díaz és felesége elrablása – ismerte be a kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) vezetése, de azt is közölte, ettől függetlenül nem hagynak fel azzal a szokásukkal, hogy embereket rabolnak el váltságdíjért cserébe.

A Liverpool labdarúgócsapatában és a kolumbiai válogatottban játszó Luis Díaz szüleit, Luis Manuel Díazt és Cilenis Marulandát október 28-án rabolták el motoron érkező fegyveresek egy benzinkútnál, Barrancas városában. 

A tettesek a Guardian cikke szerint egy helyi kábítószer-kereskedő bűnszervezethez, a Los Primoshoz tartozhatnak. A maffiózók a túszokat átadták az ELN-nek. Az asszonyt szabadon engedték, az 58 esztendős férfit azonban majd tizenkét napon át hurcolták. Lovagolnia kellett hegyen-völgyön át, olykor esőben. Nagyon keveset alhatott. Közben – mint most beszámolt róla – a fogvatartói rendesen bántak vele, biztatták, hogy hamarosan úgyis szabadon engedik. Azt egyszer sem mondták, miért vitték el, és váltságdíjat sem kértek érte. Azzal is tisztában voltak Luis Manuel Díaz szerint, hogy őt szeretik a szülővárosában azért a munkájáért, amit végez: futballalapítványt működtet a környékbeli gyerekek képzésének támogatására. Azt is megmondták neki a gerillák, hogy személy szerint vele senkinek sincs semmi baja.

Luis Manuel Díaz fia, Luis – aki Szoboszlai Dominik csapattársa – múlt vasárnap a Luton Town ellen játszva az utolsó pillanatban fejelt gólt, ezzel csapata egyelníteni tudott. A gól után Luis Díaz felemelte a mezét, amely alatt olyan felirat villant fel, amelyen édesapja szabadon bocsátását követelte.

A videón ez a 2. percnél látható:

Az apát nem sokkal az előtt engedték szabadon csütörtökön, hogy fia pályára lépett a Toulouse ellen. Telefonon beszéltek egymással.

Az ELN 1964-ben jött létre, radikális papok alapították, ma a becslések szerint 2500 fegyverese van, zsarolással és kábítószer-csempészettel szerez pénzt. A kolumbiai rendőrség szombaton arról számolt be, hogy Díazék elrablásával kapcsolatban négy embert tartóztattak le gyanúsítottként, és kézre kerítésüket a brit hírszerzés is segítette.

Ez a rablás nem jött jól az ELN-nek, amely tárgyalásban állt a kolumbiai kormánnyal, mert még a nyáron hat hónapos tűzszünetben állapodtak meg.

Luis Manuel Díaz azt mondta, a történtek ellenére sem hagyja el Barrancas városát, és amellett érvelt, hogy békés úton kell rendezni a hat évtizede fennálló belső ellentéteket Kolumbiában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk