Meddig tart a Merkel-korszak?

  • Ara-Kovács Attila
  • 2012. december 10.

Diplomáciai jegyzet

A német kereszténydemokraták ismét elnökükké választották Angela Merkelt. A hír tulajdonképpen triviális lenne annak fényében, hogy a kancellár asszonynak igazi kihívója nem is akadt. De ha azt vesszük figyelembe, hogy négy évvel ezelőtt a küldöttek 90, most viszont már 98 százaléka erősítette meg elnöki pozíciójában, akkor már egyáltalán nem az.

Merkel a kancellári székben eltöltött tizenkét esztendővel közelít ahhoz, hogy beérje Helmut Kohlt, aki – páratlan módon – tizenhat évig vezette az országot, ám pártelnökként pozíciója ma erőteljesebb mind Kohlénál, mind pedig a „rendszeralapító” Konrad Adenauerénél. Az nem kétséges, hogy a két nagy előd személyisége is rányomta bélyegét a korszakra, de közben érvényesülhettek mások is. Adenauer nevét szorosan összekötik Ludwig Erhardéval, a „nyugatnémet gazdasági csoda atyjáéval”; Kohl megannyi minisztere szintén megkapta az utódok emlékezetében ma is élő számtalan elismerést. Hogy csak egyet említsünk közülük: Hans-Dietrich Genscher.

Merkel viszont egymaga jeleníti meg a német gazdaságpolitikát, Európa-politikát, mi több, gyakorta Európa gazdaságpolitikáját is. Szemben Kohllal, aki szinte magasba emelte és gyakran előzékenyen maga elé engedte koalíciós partnerét, a már említett szabaddemokrata Genschert, Merkel mellett a szintén szabaddemokrata Guido Westerwelle elveszítette még azt a súlyt is, amit koalícióra lépésük előtt feltétlenül magáénak mondhatott. Az egyébként konzervatív Die Welt a napokban azon élcelődött, hogy a tradicionálisan patriarchális német politika az utóbbi években határozottan matriarchálissá vált. „Merkel nem egyszerűen uralja pártját, hanem ő maga a párt.

Mivel lehet ezt magyarázni?

Ha az Európa-politikát sikerrel alakító, befolyásoló kancellár határozott álláspontjában látjuk a magyarázatot, akkor nem kétséges, hogy nem csak a konzervatív körök szimpátiájára számíthatna, így pártbeli győzelméből annak a győzelemnek az előképét is kiolvashatnánk, amit esetleg jövő szeptemberben arat majd a soron következő parlamenti választásokon, és 2005, majd 2009 után harmadszorra nyerné majd el a kancellári tisztséget. Ám a közelmúlt tartományi választásainak, s néhány időközi választásnak a kimenetele közel sem teheti a konzervatívokat ennyire optimistává – alulmaradtak Észak-Rajna–Vesztfáliában, Baden-Württembergben és Alsó-Szászországban is. Épp ellenkezőleg: meglehet, a CDU komoly kihívások előtt áll, s ha a Bundestag legerősebb pártjaként is kerülne ki, a kormányalakítás aligha lesz egyszerű, lévén, hogy mostani partnere, az FDP igencsak gyengélkedik. (Ha most lennének a választások, messze az öt százalék alatt maradna, így be sem jutna a parlamentbe.)

Nem véletlen tehát, hogy Merkel az ismételt pártelnökké választását követő beszédében feltűnően kerülte az ellenzék, a szociáldemokraták, valamint a Zöldek bírálatát. Bár a Zöldek ma hevesen ostorozzák a kormányt, 2013-tól egyáltalán nem lehet kizárni közeledésüket a CDU-hoz, vagy pedig azt, hogy nagykoalíció vezeti ismét az országot, mint történt 2005 és 2009 között. De persze azt sem, hogy a CDU ellenzékbe vonul. Jürgen Trittin, a Zöldek listavezetője a minap egy interjúban találóan jegyezte meg: „Merkel népszerű – és sorra veszíti el a választásokat.

A kancellár asszony eddigi szerencséjének a magyarázata, hogy az ország gazdasága továbbra is jól teljesít. Az évek óta tartó válság dacára a munkanélküliség feltűnően alacsony, a kötelezően társadalombiztosított állások száma viszont magas. A lakosság fogyasztása kiegyensúlyozott, azok között a keretek között mozog, amit a Gerhard Schröder által megalapozott, Merkel által pedig folytatott Agenda 2010 kijelölt, s ami miatt a német gazdaság nemcsak ellenállt a válságnak, de a maga javára tudta fordítani annak globális kihatásait.

Ám itt lenne az ideje egy újabb „agendának”, elvégre Berlin követi ugyan a maga által helyesnek vélt uniós utat, de eddig egyetlen intézkedése sem hozott reális megoldást; mindössze megakadályozta konkrét lépések megtételét (azonos kamat az eurózónában, közös kötvények kibocsátása stb.). Érthető persze a németek félelme egy olyan döntéstől, mely kiszolgáltatná őket a déli válságzónának, ugyanakkor a kontinens legerőteljesebb gazdaságaként a kezdeményezésben és a problémamegoldásban épp ideje lenne kreatívabbnak és erőteljesebbnek mutatkozniuk. Ma már egyre kétségesebb, hogy a CDU-tól ez elvárható lenne.

Belpolitikailag pedig egyre többször kerül szóba, hogy a Merkel körüli csillogás igazából csak azokat vakítja el, akik nem akarják látni, mennyire nincs a konzervatívoknak szociálpolitikai stratégiájuk, s hogy évek óta egyebek mellett adósok egy átgondolt energiapolitikával is.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.