Magánvalóság

Átszervezés

  • Kálmán C. György
  • 2000. május 18.

Egotrip

Ilyenkor, tavasz vége felé, amikor a hajnal még hűvös, de napközben már emberes a meleg, átgondolja a gazda, hogy jól van-e így, ahogy van, s min kellene változtatni. Rigófüttyes pitymallatkor kiül a verandára, kezében plajbász és papiros, lássuk, miből élünk.

Átszervezés

Ilyenkor, tavasz vége felé, amikor a hajnal még hűvös, de napközben már emberes a meleg, átgondolja a gazda, hogy jól van-e így, ahogy van, s min kellene változtatni. Rigófüttyes pitymallatkor kiül a verandára, kezében plajbász és papiros, lássuk, miből élünk.

Még a nagy meleg előtt át kellene rendezni a disznóól struktúráját. Ezt tisztán gazdaságszervezési szempontok indokolják, a célszerűség és a racionalitás jegyében. Marcika szépen gömbölyödik, de még kellően fiatalka; aki érezte valaha a friss malacsült bódító illatát, az aligha kételkedhet a döntés megalapozottságában. A szomszéd Józsi bácsi már beígérte, hogy méltányos összeggel hozzájárulna, ha az átszervezés folyományaképpen ólja vesztett Marcikából juttatásban részesülhetne, s ez jelentősen felgyorsította a döntéshozói folyamatot. Egyetlen deszkát kell csak kiemelni, ez költségkímélő megoldás, és végül is az egész gazdaság gyarapodik e kisebb átszervezés folytán. Ártányok, kanik és emsék továbbra is elkülönítve maradnának, süldőből is van még, külön krecliben. Itt az ideje megmozgatni a megrögzült szerkezeteket, friss gondolkodásra, alkotó előrelépésre van szükség minden területen, a korábbi eredmények megőrzése mellett.

Amikor mindezt fennhangon végiggondolom, a feleségem kikiabál a tyúkólból, hogy de hiszen a Marcit hízónak vettük, elvette az eszemet az a vén, részeges Józsi, meg hogy felzabálom a holnapomat, összevissza szervezek folyton mindent. De én oda sem figyelek az efféle asszonyi kárálásra. A malacpecsenye azért mégsem akármi, és kisebb átszervezés már bőven ráfér a sertés-ágazatra is, sőt további hatékony intézkedési program kidolgozását helyezzük kilátásba.

A feleségem egyébként akkor foglalta el a tyúkólban a számára messzemenőkig legalkalmasabb és a gazdaságvezetési elvekkel tökéletesen adekvát helyet, amikor kisebb személyi váltás történt a háztartás területén. Terike ugyanis elég jól főz, és - szó, ami szó - van rajta mit fogni, ezért világossá vált, hogy hozzám kell költöznie, a feleségem pedig új pozícióban, képzettségének és szakmai felkészültségének megfelelő körülmények között találta meg számítását. A tyúkól elég magas, még ülni is lehet benne, fedett, szellős, világos, a szaga sem különösebben bántó. Új szerepköréhez sok sikert kívántunk neki a Terivel, és további innovatív lépésekre sarkalltuk.

Szükség volt a profiltisztításra.

Ezzel egyidejűleg aktuálissá vált a szárnyaskérdés rendezése. A tyúkokat, valamint a libákat felhelyeztem a galambdúcba, biztosként kinevezésre került Ignác, a kakas, aki addig is kitűnt remek irányítói képességeivel, és aki megbecsülést szerzett az egész ágazatnak. Némi infrastrukturális bővítésre volt szükség, és ez anyagi áldozatokkal is járt, s a terv ellen bizonyos körökből értetlenség, sőt uszítás is hangot kapott. Ily módon azonban sikerült egységes irányítás alá vonni és komplex rendszerré alakítani a szárnyasállományt, megteremteni a különböző, hagyományosan szétválasztott, ám rendszertanilag együvé tartozó egységek szoros interaktív együttműködésén alapuló, korszerű együttesét.

Igazítsa minden lépésünket a gazdasági racionalitás és a kérlelhetetlen rendszerelvű gondolkodás. Dzsoki és Cézár ezentúl központi irányítás alá kerül, megszűnik céltalan és kiszámíthatatlan kóborlásuk; illetékmentesen hozzájutnak egy-egy ésszerű hosszúságú lánchoz, amelyet egyetlen pontban, az előkert mértani közepében vasbakhoz rögzítünk. Ezzel szép, régi, talán több évszázados magyar hagyományt követünk, amelynek célszerűsége és hatékonysága kétségbevonhatatlan. Az emberi erőforrás-tartalékok, amelyeket ezzel megtakarítunk, más, hasznosabb tevékenységekre fordíthatók. Franc fog folyton a rohadt kutyák után szaladgálni a hetedik szomszédba.

És mivel Terikével sem tart ez a dolog már olyan soká - sokat vegetázik, meg este sem valami készséges -, át kell gondolni az akolproblémát. Józsi bácsival elég sokat beszélgettünk mostanában az ürühúsról.

Figyelmébe ajánljuk