Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2005. január 20.

Egotrip

A férfi szívéhez a hasán át vezet az út, hallottam úgy húsz évvel ezelõtt, és megmondom, ritkán mertem vendégségben sokat enni. Ám ez a mondat mára kevéssé utal a családalapítás étkezésközpontú technikájára, annál inkább horrorisztikus víziókkal párosul. A legényt ma inkább fogják házimozirendszerrel vagy digitális fülhõmérõvel, mintsem levessel. Ennek ellenére a magyaros konyhát preferáló helyeken gyakori szereplõje az étlapnak a legényfogó leves.

Legényfogás levessel

Legényfogó levest legmulatságosabb egyedül rendelni és fogyasztani, ekkor érezhetjük a helyzet paradox mivoltában hagyományaink erózióját, melynek gyakorta a nyelv áll ellen legtovább. Az alábbiakban persze nem azért vetjük papírra a legényfogó leves receptjét, hogy zárt kapukat döngetve sírjuk vissza a hagyományos jellegû legényfogást, de esküdni merünk, soha nem volt olyan kapcsolat, amiben ez a leves lett volna az utolsó csepp a pohárban. Ha valaki mégis a régi praktikát szeretné vele fölidézni, jelzem, nemcsak pasizni, de csajozni is lehet vele, bár babos ételt csak hosszú, tartós kapcsolat esetén merek ajánlani, ahol a társak ismerik és elfogadják egymás legkisebb rezdülését is.

A legényfogás persze régen sem ment gyümölcslevessel vagy rántott spárgával, ehhez súlyos, kalóriadús étel illett, hogy a fickó a székbe beledagadjon. A bonyolultabb asztalosmunkákat megelõzendõ, én a következõ receptet ajánlom.

Pár aprócska kocka füstölt szalonnát pirítsunk meg hirtelen a levesesfazékban (6-7-8 literes), dinszteljünk két karikázott hagymát, öntsük föl vízzel, majd a nagyobb kockákra vágott füstölt árut helyezzük belé fõni. A füstölt áru alatt értsünk kolbászt, sonkát, füstölt oldalast, ízlésünkkel egyetemben. Míg fõ a füstölt, mossuk ki a fél kiló savanyú káposztát a csap alatt, nyomkodjuk ki, de lendületesen járjon az a kéz, különben a káposzta savanyúsága odalesz, vagy a nem kellõen zárt marokból szálanként tûnik el a káposzta a lefolyóban. A megmosott káposztát, ha úgy kedveljük, még apróbbra vághatjuk a kétkarú zöldségbárddal.

A legalább fél kiló, nagy szemû fejtett babot külön lábasban hirtelen forraljuk, s általában a babbal járjunk el mindig így, ezzel vétetjük elejét a rohamos széljárásnak. Ha száraz fejtett babból dolgozunk, a káposztával együtt rakjuk a fövõ füstölt áruhoz, ha friss a fejtett bab, a leves elkészítésének utolsó harminc percére hagyjuk, különben szétdurrannak a szemeink.

A levesben immár ott a fogósság három jelzáloga: a füstölt hús, a káposzta és potenciálisan a bab. Ideje kóstolva sózni, mert a füstölt áru, a káposzta néha felsózza a levet.

Ha már bõ negyven perce ketyeg a leves, nyomhatjuk bele a négy-öt szál répát karikázva, a friss petrezselyemgyökeret, egy kis zellert, egy-két szem krumplit, paradicsomot, paprikát, s már érezzük, jó úton haladunk, ráadásul nem jön szembe senki, ez pedig könnyen jelentheti azt, hogy olyan helyre tévedtünk, ahol még nem járt elõttünk senki. Járatlan utat a járdáért fel ne add!, mondta egy világhírû szakács, a nevét nem írom ide, mert úgy hangzik, mintha én találnám ki, de a lényeg, hogy neki az apja, az ükapja, sõt a legrégebbi õse is szakács volt, s táplálkozástudományuk jelentõsen megha-tározta az evolúció ma is prosperáló irányvonalát. A családban az elsõ szakácsot Ádámnak hívták, õ egyáltalán nem tudott fõzni, a felesége tartotta el mindenféle legényfogó gyümölcsökkel. Ez okozta a vesztüket is, mert a gyümölcs lopott volt, s emiatt nem engedték be õket többet a piacra, a biztonsági õrök megváltoztatták a kódot.

De úgy látom, a leves bevette az utolsó kanyart is, borsozzuk, dobjuk bele a babérokat, pár kockacukrot, és ne tessen ijedezni, két jó marék olasz rizst. Méghozzá az Eurorico márkaképviselet nagy örömére a kék ornamentikájú tasakból. Van egyébként sárga és zöld, de az a rizs más tészta. A kék színû tasak sötétebb szemeket tartalmaz, ami nem fõ szét olyan könnyedén, nem issza el elõlünk a finom levest, s így nem lesz olyan levesünk, ami nagyobb mennyiségben alkalmas a repülõgép-anyahajó fedélzetén landoló vadászgépek nagy viszkozitású és rugalmas megfékezésére. Itt gondoljuk el, mik járhatnak pl. a légierõnél dolgozó szakácsok fejében!

Utunk ezúttal is a végéhez ért, de még ne dõljünk hátra a bárszéken, mert a rántások rántása, a fokhagymás paprikás még hátravan. A pár gerezd fokhagymát nagyobb darabban kissé megpirítjuk az olívában, pár kanál lisztet dobunk rá, s úgy állítjuk be a liszt és olaj keverékét, hogy az jól keverhetõ massza legyen. Keverjük meggyõzõdéssel és lehetõleg vastag falú lábaskában, oda ne égjen, mert dobhatjuk ki az egészet az ablakon, s hát nincs a levesfõzésben idegenebb mozgásforma, mint a dobálózás. Képzeljük el, kidobunk valamit, és megkérdezi a szomszéd: Mit csinálsz? Erre azt mondjuk: Fõzök! Majd egyperces néma vigyázzállása következik fölhúzott szemöldökkel a csukott ajtó mögött. Nos, ugorjunk, mint a kos: a rántást kihûtjük kissé, hogy ne kapja oda a piros nemes paprikát, majd tehát beleszórjuk, elkeverjük vele, s a lassan döngetõ levesbe kaparjuk, miközben ott is kavarunk egy fakanállal. Azt persze nem számolom most, hogy ehhez hány kézre lenne szükség, mindegy, kövessük az utasításaimat, abból még nem volt baj, a lábamat is csak egyszer törtem el, és ahhoz se kellett kettõnél több kéz.

Azt hiszem, elkészült a legényfogó, mindenesetre mást most nem tudok mondani, vagy talán még annyit, hogy "tálalás után ki-ki tejföllel ízesítheti". Ám ezt csak cselekedjük, ne mondjuk ki, mert a gyerekek elõszeretettel kérdezik ilyenkor, hogy: 1. Ki az a Kiki? 2. És mért csak õ ízesítheti tejföllel?

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.