Tartalom

MaNcs, XVII. évf. 3. szám (2005-01-20)

Publicisztika

Publicisztika

Nincs más választás

Az új román miniszterelnök elsõ hivatalos útja Budapestre vezetett, ahol magyar kollégájával bejelentették: a jövõben évente legalább egyszer közös kormányülést tartanak, az elsõt alighanem õsszel Bukarestben. A gesztus miatt fontos találkozó eztán inkább a jól hangzó általánosságok szintjén mozgott; de a jelentõségét ez sem homályosítja el.

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Tilly tanul (Tartalom és közoktatás)

A délkelet-ázsiai szökõárról szóló számos híradás között figyelhettünk fel a bulvársajtó perifériájára szorult kis történetre. Egy tízéves angol kislány, nevezett Tilly Smith úgy mentette meg családját és még további, mintegy száz embert, hogy az iskolában tanultak alapján felismerte: pillanatokon belül szökõár várható.

Publicisztika

László Ádám: A cunami a Bem rakparton

A külügyminiszter megkapta az elsõ nyilvános, egyébként jól megérdemelt pofont a miniszterelnöktõl. Igaz, ennek a Thaiföldre akkreditált magyar nagykövet látta kárát, aki itthon töltötte azokat a napokat, amikor a szökõár miatt állomáshelyén kellett volna lennie - de a miniszterelnöki felszólítás, hogy azonnal rendeljék vissza és menesszék a nagykövetet e nemtörõdömségéért, lényegében Somogyi Ferencnek szólt. Annak a Somogyinak, aki az október eleji kormányváltás óta még mindig a kirakatbábu szerepét játssza: nem tesz semmit, de elvárja, hogy a vitrinben tartsák.

Publicisztika

Tolnát, Baranyát

Feszülten várja az ország, hogy dönt Wekler Ferenc: vajon Bátaapátira viszik majd a kiégett paksi fûtõelemeket, esetleg Bodára, avagy a cuccot nemes egyszerûséggel leszórja a billenõs Zil Pécsett, a Széchenyi tér kellõs közepére. Hátha hazaviszi majd a távfûtési zavaroktól már amúgy is félõrült lakosság (Uránváros!).

Egotrip

Tandori Dezsõ: egzisztencia

Egotrip

lista

Fáradhatatlannak lenni a legfárasztóbb. Nagyon akarnám, csak azt ne tudnám, mit is akarnék. Ezek jópofa mondások. Gyakorlatiak; ha úgy tetszik: zen jellegûek; és mégis. Dusko Gavrilovics talán engem ismert meg "Valeron Tulics"-ként, talán nem; aki a "rigó hogy van?"-t mondogatja, nagy elismerésemre, ettõl még nem "ismer" engem.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

A férfi szívéhez a hasán át vezet az út, hallottam úgy húsz évvel ezelõtt, és megmondom, ritkán mertem vendégségben sokat enni. Ám ez a mondat mára kevéssé utal a családalapítás étkezésközpontú technikájára, annál inkább horrorisztikus víziókkal párosul. A legényt ma inkább fogják házimozirendszerrel vagy digitális fülhõmérõvel, mintsem levessel. Ennek ellenére a magyaros konyhát preferáló helyeken gyakori szereplõje az étlapnak a legényfogó leves.

Belpol

Belpol

Elfogytak a tartalékok (Gaál Gyula, a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatója)

Tíz évig volt a Pénzügykutató Rt. tudományos fõmunkatársa, két cikluson keresztül az SZDSZ parlamenti képviselõje, majd az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet elnökhelyettese, a CIB Bank kontrollingigazgatója, a Konzumbank elnöke, a Magyar Fejlesztési Bank felügyelõbizottsági elnöke. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkári székébõl felállva az év eleje óta õ az állami vasúttársaság elsõ embere.

Belpol

A Fidesz a kampányrajt elõtt: Zavarok egy miatt?

Az idei év elsõ néhány hete azt mutatja, hogy a Fidesz hely-zetérõl folyó belsõ vitát korántsem zárta le a 2004-es évet eredményesnek nevezõ december közepi elnökségi ülés. Sõt: úgy tudjuk, a múlt pénteken Orbán Viktort a Fidesz-elnökség - eddig példátlan módon - visszavonulásra kényszerítette a következõ hónapok stratégiájáról szóló vitában. Ennek apropóján megkíséreljük feltérképezni a Fidesz döntéshozatali mechanizmusait, a pártvezetés mellett mûködõ tanácsadó testületeket, és választ keresünk arra a kérdésre, hogy mennyiben gyengítheti Orbán pozícióit a népszavazási kezdeményezés kudarca.

Belpol

A környezetvédelem átszabása: Halványzöld horizont

Januártól gyökeresen átalakul a magyar természetvédelmi intézményrendszer - a nemzeti parkok hatósági jogkörét az év végi kormányrendelet egy új, integrált zöldhatósághoz utalja át. A tárca az átszervezéstõl hatékonyabb rendszert remél, míg a zöldek és név nélkül nyilatkozó nemzeti parki vezetõk szerint a döntés korszerûsítés helyett puhítja az állami természetvédelmet.

Belpol

Kártérítési perek a Kulcsár-ügyben: Mindenkinek a jussát

Egyelõre úgy tûnik, nem veszett oda milliárdos nagyságrendû közpénz a Kulcsár Attila-féle sikkasztássorozatban. Tavaly decemberben a kõbányai önkormányzat sikerrel perelte vissza vagyonát a K&H Bank brókercégétõl. Az ítélet nemcsak a X. kerületi vezetést befeketítõ befektetési tanácsadót lepte meg: a jobboldalnak se jött volna rosszul, ha a per politikai krízissé fajul a szocialista irányítású kerületben.

Belpol

A vakbiznisz vége: Legombolva

Megalázó látszattevékenységért fizetett havi néhány tíz ezer forintot 2300 vak embernek két cég, amely eközben sokmilliós állami támogatásban részesült. A minisztérium mostanra elégelte meg a vakbizniszt: egy APEH-vizsgálattal és egy gyors rendelettel befékezett. Ennek azonban, úgy tûnik, nem örül se boldog, se boldogtalan.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

VÉGJÁTÉK A PÁVA UTCÁBAN A budapesti zsidók ezreit megmentõ Raoul Wallenberg eltûnésének (1945. január 17.) és az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai felszabadításának (1945.

Külpol

Cyber hírek

Deep Impact Sikeresen startolt a NASA Deep Impact nevû ûrszondája, amely hat hónapnyi utazás után egy háromszáz kilós lövedéket küld a Tempel 1 üstökösbe. A becsapódás következtében felszálló porrétegbõl következtetni lehet a korai univerzum összetételére.

Külpol

Irak: Jönnek a mollák?

A szunnita pártok ismétlõdõ bojkottfelhívásai és az amerikaiak ragaszkodása a január 30-i dátumhoz egyre valószínûbbé teszi, hogy az Irakban rendezendõ parlamenti választásokból a síiták pártjai kerülnek ki gyõztesként. Ez nyugvópontra juttathatná Irak és Irán sok vihart átélt viszonyát, ugyanakkor persze fokozná a belsõ feszültséget.

Film

Hitler a moziban

Film

A gonosz ereje

A bukás

Ha egy történelmi film pusztán némely nagy jelentőségű múltbeli esemény korhű megmutatására szorítkozik, a fene megette az egészet. Az ilyen filmek rendszerint tök üresek - a korhű kosztümben parádézó statisztahadseregeken meg történelmi hírességeken kívül alig emlékszünk belőlük másra. A bukás azonban, becsületére legyen mondva, gondol is valamit, meg mutat is. Azt gondolja, amit a főszereplő, Bruno Ganz mutat.

Film

Vegetáriánus emberzabáló

A Hitler-film a német sajtóban

Négy hónapja látható a német mozikban a hírhedt föld alatti Hitler-bunker utolsó napjairól készített játékfilm. Berlin legnagyobb multiplexében a könnyű télesti szórakozást ígérő filmek szomszédságában még most, januárban sem lehet közvetlenül az előadás előtt jegyet kapni. Nemcsak a közönség, a sajtó is megkülönböztetett figyelmet szentelt a filmnek, az eredménnyel azonban nem volt igazán elégedett.

Zene

Zene

Film: Világ a hó alatt (Nuri Bilge Ceylan: Messze)

A fény rendben, beállítva az expozíciós idõ, az objektív egy állványra helyezett burkolólapra, csempére szegezõdik, és katt, már kész is a fotó, nyilván valami selymes-színes brosúrába lesz. A majsztró kilép a gép mögül, s felrakja a következõ modellt. Egy tök ugyanakkora, tök ugyanolyan színû (a leghétköznapibb fehér) csempét. Ugyanaz a mûgond, ugyanaz a kimért tempó. Mahmut még megismétli néhányszor a minuciózus mûveletet, s mi már mindent tudunk, igaz, ekkor tán nem gyanakszunk rá. Persze, Michelangelo, széklábesztergálás közben - a belenyugváson túli meleg biztonságban...

Zene

Könyv: Nekik találkozni kellett (Erica Fischer: Aimée & Jaguár. Szerelmi történet, Berlin, 1943)

Lilly Wust, alias Aimée 28 éves hétköznapi német nõ. Négy gyermekkel és egy náci férjjel. Gondos szüleinek köszönhetõen eltemet-te leszbikusságát, férjhez ment, számtalan szeretõt tartott, de soha nem szerette a férfiakat. Felice Schragenheim, azaz Jaguár élénk, húszéves, leszbikus zsidó lány. Hamis papírok segítségével próbálja túlélni a náci Berlint.

Zene

Könyv: Egy túlértékelt politikus (Robert Dallek: Befejezetlen élet. John F. Kennedy 1917-1963)

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy milliomoscsemete, úgy hívták, hogy John Fitzgerald Kennedy. Apja politikai pályára kényszerítette, s több millió dollár felhasználásával elõbb képviselõvé, majd szenátorrá választatta. Egy jól fizetett szakértõi csapat összegyûjtött neki egy könyvre való információt, neki csak le kellett diktálnia, mégis Pulitzer-díjat kapott érte.

Zene

Koncert: Terempróba (A Fesztiválzenekar a Mûvészetek Palotájában)

Hát igen, valamit elveszítettünk, gondolom, amikor belépek az indiai elefántcsorda etetésére méretezett foyer-ba. Vége a zeneakadémiai korszaknak, itt most nem fogunk randevúkat megbeszélni barátunkkal, kedvesünkkel, jó ismerõseinkkel, vége a tislizõs cigizéseknek - lehet itt egyáltalán dohányozni? A hely minden, csak nem intim, és vajon az lesz-e valaha is? A kérdés nem szónoki, az idõ majd választ ad rá. Egyelõre, mint oly sokan mások, magam is kissé tanácstalanul kóválygok az emeletek, pontosabban szintek között.

Zene

Lemez: Édes otthon (ColorStar: Komfort)

A ColorStar elismerten az egyik legjobb, legütõsebb koncertzenekar, amely feszes produkciójával bármikor képes megmozgatni közönségét. Kevéssé ismert és magától értetõdõ, milyen jó lemezeket bírnak készíteni: fõleg azért, mivel erre a magyar zenekiadás jól ismert állapota miatt amúgy sincs sok lehetõségük - legutóbbi, érdemdús Via La Musica címû zeneanyaguk például még 2001-ben jelent meg.

Zene

Lemez: Csizmát az asztalra! (Enzo Avitabile & Bottari: Save The World)

Ha kedve szottyan az embernek Olaszország világzenei feltérképezésére, a fõhadiszállást Nápolyban célszerû berendeznie. Olyan kiváló ismerõsök segíthetnek ott a tájékozódásban, mint a Spaccanapoli, a Nuova Compagnia di Canto Popolare vagy Daniele Sepe, de különben is: ott, a csizma alja felé a legélénkebb a népzenei hagyomány a környékbeli szentek vagy éppen a bõséges termésért adózó ünnepek rítusaival, melyekben a mai napig együtt ropja keresztény és pogány.

Zene

Nyolc kis kritika

film Kaptár 2.: Apokalipszis Hiába jelenik meg szupernõként az álomszép Milla Jovovich, a Resident Evil (RE) számítógépes játék moziváltozatának elsõ része (Kaptár), ez a föld alatti, szupertitkos laboratóriumban játszódó zombiparódia még annál is szánalmasabb volt, mint amikor csak kibicelhetünk a játékteremben. Persze a film végén, miután lezárták a "kaptárt" a hörgõ-morgó élõhalott sereggel, hõsnõnket pedig a hozzá tartozó jóképû pasassal elszállítmányozták, biztosak lehettünk a folytatásban. A RE 2-ben a laboratórium gazdája, a Védernyõ nevû gátlástalan "kereskedelmi világcég" úgy dönt, nem heverhet parlagon - pontosabban parlag alatt - egy ilyen fantasztikus objektum, aljas biológiai kísérletek nélkül mit sem ér az élet.

Szex

Szex

Ki a buzi?: Hõméricskélés

Ha történetesen meleg férfiak vagyunk, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy szintúgy hímnemû egyed duzzadt ajkaival a nyakunkat, ad absurdum a combbelsõnket cirógatja, jó okunk van feltételezni, hogy az a másik személy is meleg. De hogyan jutunk el idáig? Milyen jelekbõl következtethetünk arra, hogy érdemes-e valakinél bepróbálkozni? Avagy: honnan ismerszik meg a buzi?

Tranzit