Vajda Mihály

Szókratész hazajár

Nyüzsgés mindenütt

  • Vajda Mihály
  • 2021.09.29 21:00

Egotrip

Halló, Szókratész, te szuszogsz ott? Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar visszajössz. Tán csak nem itt érzed magad a legjobban?

Már miért ne? Te meg a barátaid is itt érzitek magatokat otthon.

Az valami más. Ezt az országot és világát ismerjük a legjobban, ezt tudjuk a legjobban szidni. Erről tudjuk, hogy mennyire más is lehetne. Bár hogy őszinte legyek, öreg, nem vagyok biztos benne, hogy igazunk van. De ezt el ne áruld senkinek. A többség azt hiszi, hogy ha lecseréljük (kik?) a vezető politikai garnitúrát, akkor minden azonnal és radikálisan megváltozik. Hát eddig nem így volt. De hogy ezt megértsd, már megint történelemórát kellene tartanom neked, s gondolom, nem azért jöttél vissza. Most csak annyit mondok, hogy nem mindig vesszük szemügyre a hagyományokat. Nem lehet azokat egy akármilyen okos húzással egyszerűen a szőnyeg alá söpörni. De hát most nem akarlak fárasztani. Mesélj inkább te, mondd el, merre mindenfelé jártál az elmúlt hetekben.

Csak Európában utazgattam – látod, már megtanultam a földrajzot. Ha nem szállok tengerre, akkor Európában vagyok; ja, ja tudom, vagy Ázsiában. Ezt a kettőt viszont meg tudom különböztetni egymástól. Látod, mi mindent tanul az ember úgy 2500 év alatt. Még azt is tudni vélem, hogy Európát Ázsiától alapjában kulturális-vallási alapon különböztették meg. Ebbe se menjünk most bele. Bonyolult. S mintha a legutóbbi együttlétünkkor már beszéltünk volna is Európáról.

Magam is úgy emlékszem, de ezt az Európa–Ázsia-kérdést talán még nem érintettük. Hagyjuk. Ha tőlünk nyugatra császkáltál, akkor biztosan nem voltál Ázsiában. Milyen volt? Mit láttál?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.