Varga János: Egészségtan

  • 2003. április 24.

Egotrip

1. Testmozgás.

Légy szervezeted zsokéja!

Amatőr szemész vagyok, és mint ilyen, tevékenységem során gyakran találkozom az emberek szenvedésével, pokoli fájdalmával. Címem feljogosít bizonyos egyszerűbb szemműtétek elvégzésére, legalábbis haveri körben. Mindeközben egyre világosabban látom a szervezetünk egészére érvényes törvényszerűségeket. Egészségtan című sorozatom paradox módon zömében betegségekkel foglalkozik. Egészen pontosan a betegségen keresztül próbálja megérteni az épet. Enyészetükről ismerhetők meg a dolgok! Minden, ami él és erős, hasonló módon, hasonló célokra törekszik, és ennek érdekében hajlamos álcázni magát. Teljes, igaz valójában és egyediségében akkor mutatkozik meg előttünk, amikor meghibásodik. Ha valaki szobrot akar faragni, hiába csodálta meg a legbecsesebb műveket, ha nem látta még a követ hasadni.

Az egészséges élet három alappillérét a következőkben határozzuk meg:Legjobb a változatos fizikai munka, de ha erre nincs lehetőség, sportolni kell. A sportok közül legjobb a futás és a gyaloglás, mert ezek az egész testet igénybe veszik, hiszen testsúlyunkat végig magunk hordozzuk, és a rázkódás feszessé teszi a törzset is.

2. Táplálkozás. Ha táplálkozásunkat irányítani akarjuk, vigyázni kell rá, hogy reggel mit eszik először az ember, mert egész nap azt fogja kívánni. Méghozzá minél többet evett belőle reggel, annál többet kell egyen egész nap. Ha reggel csokit eszünk, egész nap édesszájúak leszünk. De nemcsak az ételekkel van ez így, hanem a drogokkal is. A test vágyai, mint Konrad Lorenz kacsái, csak ez után szaladnak.

3. Levegő. Ügyeljen rá az ember, hogy főleg éjszakára ne hagyjon a szobában károsan kipárolgó dolgokat: hamutartó csikkekkel, levetett zokni, cipő, élelmiszer, félig vagy teljesen kiivott pohár stb. Ugyanakkor őrizzük a tiszta holmikat, inget, pulcsit, alsóneműt a szoba és magunk kivédhetetlen káros kipárolgásaitól.

Ezek nélkül nincs egészség, de ha ez a három fennáll, nyugodtan lehet drogozni is.

Aki jártas a biológia tudományában, jól ismeri a dézsaelméletet, miszerint ha egy dézsát egészséggel próbálunk csordultig tölteni, nem érünk magasabbra, mint a legrövidebb donga. Ez az igazság érvényes a testmozgás, táplálkozás, friss levegő hármasára és az ezeket alkotó és kiegészítő kisebb tényezőkre is, ha azokat egy-egy dongának tekintjük. Aki tud a kádármesterségről valamit, annak tudnia kell a dézsaelvről többet is. Tudnia kell, hogy milyen nehézségek támadnak, amikor egy dongáira hullott hordót kell összerakni, és ráilleszteni az abroncsokat. Ahogy szorgalmasan igyekszünk a dongákat egymás mellé teszegetni, azt tapasztaljuk, hogy azok nem tartanak össze, amíg nem fogja össze őket abroncs. Az abroncs viszont nem szorít, amíg nincs együtt az összes donga. Ez lenne hát az egészségtan tudományának legfőbb problémája, amire a választ minden tanult embernek fáradhatatlanul keresnie kell.

Először szervezetünk környezettel szemben támasztott igényeiről szólok.

SZOBATISZTASÁG

Az ideális szoba, amiben egészségesen élhetünk. Legfontosabb követelmény, hogy a lakott szoba levegője friss legyen. Előnyös, ha a szoba légtere nagy, jelentős beltéri magassággal rendelkezik, mert így a füst és a bűz könnyebben elenyészik. Ha egy tágas ablak dél felé tekint, a napfény gyorsan elöli az éjszakai sötétben és melegben felszaporodott mikrobákat.

A porképződés a szobában szükségtelen rossz. A folyton képződő por társra lel a földre hulló textilfoszlányokban, szőrszálakban. Hozzájuk csatlakozik cipőnk sara, leváló hámsejtjeink, pókháló, rovartetemek és nem utolsósorban cigihamu. Hamutartó gondos használata mellett is nagyságrendileg gyorsabb a porképződés dohányos lakásában. A kialakult képlet a "cica", ami a padlón hömpölyögve keresi nyugalmát a szoba sarkaiban, bútorok alatt. Érdemes kifigyelni ezeket az aerodinamikai zátonyokat, ahol szívesebben pihennek. Ha a padló, parketta megfelelően el van vetemedve, a por egy része ide húzódik. Emiatt ne bánkódjunk, sőt örvendezzünk, mert az így passziválódott kosz kihúzza a takarítási időközöket. Amikor a szoba pufferközegei telítődnek, akkor előáll a botrányos mocsok, és kénytelenek vagyunk porszívózni. A por a szoba aktív felületét több mint ezerszeresre növeli. A megnagyobbodott aktív felület káros kipárolgásokat, bűzt köt meg, ami mind a friss levegő rovására megy.

Kritikus eleme a szoba berendezésének a fekhely, ami szükséges jó. Tisztán tartására különös gondot kell fordítani, ezért érdemes mezítlábtörlőt elhelyezni mellette. Gyakran húzzunk friss párnahuzatot, mert a hajzsíron hízó fene véglények éjjel kikezdik arcbőrünket, átluggatják-befertőzik, és a ragya elborít. Alomnak legfinomabb és legmelegebb a birkabőr.

Fényviszonyok. Fontos, hogy a szoba tökéletes elsötétítése megoldható legyen (természetes ébredés). Biztosítsunk tompa fényforrásokat.

Bizalmunkba fogadott háziállat. Ha szobánkban ilyesmi él, számolnunk kell azzal, hogy levegőt fogyaszt előlünk, és káros kipárolgásaival nem feltétlenül szolgálja egészséges életünket. Társasága mégis több előnnyel jár.

Növényzet. Jótékonyan hat az emberre, ha szobájában folytonos gyarapodás zajlik. A szobanövények nagy része nehezen tartható életben, beteges és elkeserítő. Másik hányaduk azonban akkor él a legjobban, ha gazdája ügyet sem vet rá. Kihívásnak érzik a csontszáraz cserepet és a félhomályt. Ezeket a növényeket részesítsük előnyben.

Néha a szoba higiéniai állapota oly mértékben megromlik, hogy a hagyományos takarítási módszerek nem segítenek. A friss levegő odavan, romlott ételek penészgombái, paraziták és raktári kártevők népesítik be otthonunkat. Ilyenkor már nem segít más, mint hogy ki kell kénezni a helyiséget. Fűzzünk fel egy drótra annyi azbesztmentes borászati kénlapot, ahány hektoliter a szoba. Ügyeljünk a tűzvédelemre! A szobát díszítő kedvesebb képeket vigyük ki, mert esetleg kifakulhatnak. Ne feledkezzünk meg a bizalmunkba fogadott háziállatokról! Gyújtsuk meg a ként, és csukjuk be az összes nyílászárót. Fél-egy napig ne menjünk be. Szellőztetés után a szobát olyan illatokkal telepítsük be, amivel csak tetszik. Hozhatunk például egy csokor virágot az asztalra.

A szerző amatőr szemész.

Figyelmébe ajánljuk