108 évesen meghalt a legidősebb indiai zsidó, aki magyar volt
shobha-nehru-e1493532254564.png

108 évesen meghalt a legidősebb indiai zsidó, aki magyar volt

  • narancs.hu
  • 2017. május 2.

Élet + Mód

Friedmann Magdolna a magyarországi antiszemitizmus elől menekült, és az első indiai miniszterelnök családjába házasodott be. Gandhinak is rokona lett.

A magyar zsidó, aki az egyik legbefolyásosabb indai dinasztia, a Nehru család egyetlen zsidó tagja volt, múlt héten hunyt el, 108 éves korában.

Shobha Nehru Budapesten született 1908-ban, Friedmann Magdolna néven egy jómódú asszimilált zsidó családba. 20 évesen a numerus clausus és az első zsidótörvények elől menekült el, és a London School of Economicsra kezdett járni - írja a Times of Israel. 20 évesen itt ismerkedett meg későbbi férjével, BK Nehruval, aki India első miniszterelnöke, Jawaharlal Nehru unokatestvére volt.

false

Noha a kapcsolatot a Friedmann család és a Nehru család is ellenezte, a fiatalok összeházasodtak, és Magdolna családját elhagyva Indiába ment. A második világháború idejét is itt töltötte az immár Shobha Nehruként élő Friedmann, akinek családja túlélte a holokausztot. Ő legközelebb 1949-ben három fiával tért vissza Budapestre meglátogatni családját. Noha egész életében Indiában élt (kivéve azt a hét évet, míg férje indiai nagykövet volt az Egyesült Államokban), gyökereihez mindvégig hű maradt. Így például diplomáciai találkozók alkalmával a német nagykövettel sosem fogott kezet. Ő maga a New York Timesnak azt nyilatkozta: „Bűntudatom van, amiért nem voltam ott. Végig biztonságban voltam. A bűntudat máig velem él. Én miért nem szenvedtem?“ - utalva arra, hogy ő kimaradt a második világháború borzalmaiból.

Shobha Nehru nem csak Jawaharlal Nehru rokona volt, de Indira Gandhié is, hiszen házassága révén Rahul Gandhi nagynénje lett.

Figyelmébe ajánljuk