chili&vanília

A bárányok megsülnek

Gasztro

Alföldi utca, Népszínház utca sarok, török élelmiszerbolt. A helyszín nem túl frekventált, a legtöbb vevő ennek ellenére rendszeresen és céltudatosan érkezik ide. Kapható itt minden, ami a török konyhához elengedhetetlen, a yufka tésztától a sűrű török joghurtig. Azonban nem ez itt a fő attrakció. Hanem a bárány. Itt kapható ugyanis a város legjobb minőségű bárányhúsa. Gyönyörű báránycombok és lapockák, gerinc egyben, vagy pálcikásra szeletelve, hosszú, lassú párolásra váró nyak, grillezendő, friss báránymáj, parádésan fűszerezett, bekevert köfte hús (darált hús), helyben töltött, apró merguez (pirospaprikás, fokhagymás báránykolbászka). A titokzatos boltról 2011-ben még dokumentumfilm is készült, Allah minden napján szaladnak a lovak címmel, amely a nyitást és a török hentes kalandos érkezését követte nyomon. A hentes (azóta már új) a boltban kulcsfigura, szakmája mestere, ún. hússzakács is, érdemes vele mindent megtárgyalni. Ha például az alábbi, göngyölt lapockához veszünk húst, kérjük meg, hogy csontozza ki, és formázza nagyjából szabályos téglalappá, így már gyerekjáték lesz elkészíteni. A csontot azért hozzuk el, abból alaplé készülhet. A hús alacsony hőfokon, hosszú órákon át sül, így szuperomlós lesz, igazi ünnepi fogás, akár majd húsvétra is bevethető.

 

Petrezselyempesztóval töltött báránylapocka

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

Petrezselyempesztó:

3 nagy csokor (kb. 5 dkg) petrezselyem, szára nélkül

5 dkg hámozott mandula

0,8 dl olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

só, bors

 

2 kg báránylapocka, kicsontozva

só, bors

3 dkg kenyérmorzsa

olívaolaj

 

Először elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz a sütőt előmelegítjük 100 fokra (ezen az alacsony hőfokon szuperomlósra sül a hús). A szobahőmérsékletű, kicsontozott báránylapockát bőrös felével lefelé kiterítjük, és úgy formázzuk, hogy kb. 22×35 cm-es téglalapot kapjunk. (Ha jó hentesünk van, kérjük meg, hogy csontozza ki és formázza meg nekünk a húst.) A húst alaposan sózzuk, borsozzuk. A hozzánk közel eső harmadát hosszában megkenjük a petrezselyempesztóval, amit előtte összekevertünk a kenyérmorzsával (ettől stabilabb lesz, és könnyebben szeletelhető). Ráfordítjuk a húst, majd óvatosan, de szorosan felgöngyöljük. Konyhai kötözőzsinórral kb. 10 cm-ként keresztben megkötjük, de a biztonság kedvéért – főleg a végeket – hústűvel is összetűzhetjük. Szép, szabályos hengert kapunk. Alufóliával bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, kívül is sózzuk, majd a 100 fokos sütőbe tesszük, ahol kb. 5-6 órán keresztül sütjük. A legvégén a sütőt grillfokozatra állítjuk, és kb. 5-10 percig így sütjük, amíg a hús bőre szépen megpirul. Bárányt húsvétkor ma már könnyebben be tudunk szerezni, ha mégsem jutunk hozzá, ezt az elegáns és praktikus töltött húst elkészíthetjük sertéshúsból (tarja vagy karaj), esetleg pulykacombból is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.

Dinnyék közt a gyökér

Ha van olyan, hogy kortárs operett, akkor A Répakirály mindenképpen az. Kovalik Balázs rendezése úgy nagyon mai, hogy közben komolyan veszi a klasszikus operett szabályait. Továbbírja és megőrzi, kedvesen ironizál vele, de nem neveti ki.

Az esendő ember felmutatása

  • Simonyi Balázs

Szándékosan az események „peremén” fotózott, úgymond a lényegtelent. Mondogatta: neki akkor kezdődik a munkája, amikor másnak, a hivatásos sajtófotósnak véget ér. A mi munkánk az óriási életművel most kezdődik. Ha lefotózom, a fénnyel becsapdázott valóság nem múlik el, nem hal meg: ez a fotográfus önfeláldozása.

Trump, a nagy béketeremtő?

Bár a gázai háborút sikerült leállítani, a Trump-féle „peace deal” valójában ott sem egy békemegállapodás, legfeljebb egy keretterv. Ukrajna esetében viszont Trump még a béketerv precíz kiszabásáig sem jutott el.

Elkenték

Legalább kilenc hazai bíróság kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál (AB) a védettségi igazolással való visszaélést szabadságvesztéssel fenyegető kormányrendelet Alaptörvény-ellenességének kimondását, mivel jogi képtelenség a Büntető törvénykönyv felülírása egy rendelettel. Az AB sajátosan hárított.

Vadászok, kergetők, árulók

Nyíltan támogatja a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Mi Hazánk céljait – kérdés, hogy a Fideszt is kiszolgálják-e. Az utóbbi időben sokan léptek be a szervezetbe. Egyes tagok úgy vélik, hogy a mozgalomra túl nagy hatást gyakorolnak a pártok.

„Vegyük a következő lépcsőfokokat”

A frissen előrelépett pártigazgató szerint megvan a parlamentbe jutáshoz szükséges mennyiségű szavazója a komolyodó viccpártnak, azt pedig átverésnek tartja, hogy a kormányváltás esélyét rontanák. De kifejtett mást is az ígéretek nélkül politizáló, magát DK-sérültnek tartó politikus.

Mi van a fájdalmon túl?

A művész, akinek egész életében a teste volt a vászon, a nyelv, az eszköz, a fegyver, gondolatiságának hordozója, nyolcvanhoz közeledve is az emberi testet vizsgálja. E nagyszabású retrospektív tárlat nemcsak az életmű bemutatására törekedett, hanem egy művészi filozófia összegzésére is.