chili&vanília

A bárányok megsülnek

Gasztro

Alföldi utca, Népszínház utca sarok, török élelmiszerbolt. A helyszín nem túl frekventált, a legtöbb vevő ennek ellenére rendszeresen és céltudatosan érkezik ide. Kapható itt minden, ami a török konyhához elengedhetetlen, a yufka tésztától a sűrű török joghurtig. Azonban nem ez itt a fő attrakció. Hanem a bárány. Itt kapható ugyanis a város legjobb minőségű bárányhúsa. Gyönyörű báránycombok és lapockák, gerinc egyben, vagy pálcikásra szeletelve, hosszú, lassú párolásra váró nyak, grillezendő, friss báránymáj, parádésan fűszerezett, bekevert köfte hús (darált hús), helyben töltött, apró merguez (pirospaprikás, fokhagymás báránykolbászka). A titokzatos boltról 2011-ben még dokumentumfilm is készült, Allah minden napján szaladnak a lovak címmel, amely a nyitást és a török hentes kalandos érkezését követte nyomon. A hentes (azóta már új) a boltban kulcsfigura, szakmája mestere, ún. hússzakács is, érdemes vele mindent megtárgyalni. Ha például az alábbi, göngyölt lapockához veszünk húst, kérjük meg, hogy csontozza ki, és formázza nagyjából szabályos téglalappá, így már gyerekjáték lesz elkészíteni. A csontot azért hozzuk el, abból alaplé készülhet. A hús alacsony hőfokon, hosszú órákon át sül, így szuperomlós lesz, igazi ünnepi fogás, akár majd húsvétra is bevethető.

 

Petrezselyempesztóval töltött báránylapocka

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

Petrezselyempesztó:

3 nagy csokor (kb. 5 dkg) petrezselyem, szára nélkül

5 dkg hámozott mandula

0,8 dl olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

só, bors

 

2 kg báránylapocka, kicsontozva

só, bors

3 dkg kenyérmorzsa

olívaolaj

 

Először elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz a sütőt előmelegítjük 100 fokra (ezen az alacsony hőfokon szuperomlósra sül a hús). A szobahőmérsékletű, kicsontozott báránylapockát bőrös felével lefelé kiterítjük, és úgy formázzuk, hogy kb. 22×35 cm-es téglalapot kapjunk. (Ha jó hentesünk van, kérjük meg, hogy csontozza ki és formázza meg nekünk a húst.) A húst alaposan sózzuk, borsozzuk. A hozzánk közel eső harmadát hosszában megkenjük a petrezselyempesztóval, amit előtte összekevertünk a kenyérmorzsával (ettől stabilabb lesz, és könnyebben szeletelhető). Ráfordítjuk a húst, majd óvatosan, de szorosan felgöngyöljük. Konyhai kötözőzsinórral kb. 10 cm-ként keresztben megkötjük, de a biztonság kedvéért – főleg a végeket – hústűvel is összetűzhetjük. Szép, szabályos hengert kapunk. Alufóliával bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, kívül is sózzuk, majd a 100 fokos sütőbe tesszük, ahol kb. 5-6 órán keresztül sütjük. A legvégén a sütőt grillfokozatra állítjuk, és kb. 5-10 percig így sütjük, amíg a hús bőre szépen megpirul. Bárányt húsvétkor ma már könnyebben be tudunk szerezni, ha mégsem jutunk hozzá, ezt az elegáns és praktikus töltött húst elkészíthetjük sertéshúsból (tarja vagy karaj), esetleg pulykacombból is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.