chili&vanília

A bárányok megsülnek

Gasztro

Alföldi utca, Népszínház utca sarok, török élelmiszerbolt. A helyszín nem túl frekventált, a legtöbb vevő ennek ellenére rendszeresen és céltudatosan érkezik ide. Kapható itt minden, ami a török konyhához elengedhetetlen, a yufka tésztától a sűrű török joghurtig. Azonban nem ez itt a fő attrakció. Hanem a bárány. Itt kapható ugyanis a város legjobb minőségű bárányhúsa. Gyönyörű báránycombok és lapockák, gerinc egyben, vagy pálcikásra szeletelve, hosszú, lassú párolásra váró nyak, grillezendő, friss báránymáj, parádésan fűszerezett, bekevert köfte hús (darált hús), helyben töltött, apró merguez (pirospaprikás, fokhagymás báránykolbászka). A titokzatos boltról 2011-ben még dokumentumfilm is készült, Allah minden napján szaladnak a lovak címmel, amely a nyitást és a török hentes kalandos érkezését követte nyomon. A hentes (azóta már új) a boltban kulcsfigura, szakmája mestere, ún. hússzakács is, érdemes vele mindent megtárgyalni. Ha például az alábbi, göngyölt lapockához veszünk húst, kérjük meg, hogy csontozza ki, és formázza nagyjából szabályos téglalappá, így már gyerekjáték lesz elkészíteni. A csontot azért hozzuk el, abból alaplé készülhet. A hús alacsony hőfokon, hosszú órákon át sül, így szuperomlós lesz, igazi ünnepi fogás, akár majd húsvétra is bevethető.

 

Petrezselyempesztóval töltött báránylapocka

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

Petrezselyempesztó:

3 nagy csokor (kb. 5 dkg) petrezselyem, szára nélkül

5 dkg hámozott mandula

0,8 dl olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

só, bors

 

2 kg báránylapocka, kicsontozva

só, bors

3 dkg kenyérmorzsa

olívaolaj

 

Először elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz a sütőt előmelegítjük 100 fokra (ezen az alacsony hőfokon szuperomlósra sül a hús). A szobahőmérsékletű, kicsontozott báránylapockát bőrös felével lefelé kiterítjük, és úgy formázzuk, hogy kb. 22×35 cm-es téglalapot kapjunk. (Ha jó hentesünk van, kérjük meg, hogy csontozza ki és formázza meg nekünk a húst.) A húst alaposan sózzuk, borsozzuk. A hozzánk közel eső harmadát hosszában megkenjük a petrezselyempesztóval, amit előtte összekevertünk a kenyérmorzsával (ettől stabilabb lesz, és könnyebben szeletelhető). Ráfordítjuk a húst, majd óvatosan, de szorosan felgöngyöljük. Konyhai kötözőzsinórral kb. 10 cm-ként keresztben megkötjük, de a biztonság kedvéért – főleg a végeket – hústűvel is összetűzhetjük. Szép, szabályos hengert kapunk. Alufóliával bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, kívül is sózzuk, majd a 100 fokos sütőbe tesszük, ahol kb. 5-6 órán keresztül sütjük. A legvégén a sütőt grillfokozatra állítjuk, és kb. 5-10 percig így sütjük, amíg a hús bőre szépen megpirul. Bárányt húsvétkor ma már könnyebben be tudunk szerezni, ha mégsem jutunk hozzá, ezt az elegáns és praktikus töltött húst elkészíthetjük sertéshúsból (tarja vagy karaj), esetleg pulykacombból is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.