85 ezren hagyták el tavaly Budapestet

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Élet + Mód

Az elköltözők leginkább Pest megyére és a Balaton környékére váltották a fővárost.

Budapestre tavaly szűk 68 ezren költöztek, miközben 84 ezren úgy döntöttek, maguk mögött hagyják a fővárosi létet – emiatt a város lakossága 16 ezerrel csökkent - írja a 24.hu a KSH adatai alapján.

Mindeközben az országban történeő belső migráció mértéke csökkent: 2020-ban Magyarországon 566 ezer embernek lett új lakcíme, ez 14 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. 300 ezren ideiglenesen jelentkeztek be valahova, 260 ezren viszont lakóhelyet váltottak; de 40–59 éveseket leszámítva minden korosztályban kevesebben költöztek 2020-ban, mint 2019-ben.

A megyék közül egyedül a keleti részben látható elvándorlási jelenség: Borsodból például 3700-zal , Szabolcsból 4000-el többen mentek el, mint ahányan odaköltöztek. Az adatok alapján viszont úgy tűnik, egyre többen választják Fejér megyét és a Balaton környékét.

Pest megyéből 77 ezren költöztek el, viszont 92 ezren választották lakhelyül – 38 ezren Budapestről érkeztek, míg 31 ezren Pest megyén belül költöztek. Budapesten belül 2020-ban 43 ezernél többen döntöttek úgy, hogy kerületen belül költözködnek, míg közel 58 ezer budapesti kerületet váltott. A legtöbben (4700 és 4900 fő között) a XI., a XIII. és a XIV. kerületet választották. A lakóhelycserék adatai jól mutatják, hogy nőtt a külsőbb kerületbe költözés igénye.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk