Most megmondhatod, melyik a kedvenc ízeltlábúd!

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Élet + Mód

December 6-ig lehet szavazni az év rovarára. Óriások közül lehet válogatni.

Újra elindította az Év Rovara versenyt a Magyar Rovartani Társaság.  Ahogy írják, idén az Év Rovara jelöljei Magyarország őshonos óriás rovarai, amik ugyan hatalmasak, mégis kevesen ismerik őket igazán.

Az idei év három jelöltje a

  • a Fűrészlábú szöcske (Saga pedo),
  • az Óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata),
  • és az Óriás énekeskabóca (Tibicina haematodes).

 
Magyar Rovartani Társaság
 

 

Az első jelölt, a fűrészlábú szöcske "az óriások között is a legóriásibb, egy igazi amazon" - írják. MAgyarország és en Közép-Európa leghosszabb testű rovarának is számít, akár 11,5 centiméteresre is megnő. Ragadozó: kizárólag élő és mozgó ízeltlábúakat fogyaszt. Kivételes étrendjei is egyedülállóvá teszi, más egyenesszárnyú rovaraink elsősorban vegyes vagy növényevő táplálkozásúak. A szakértő bemutatás kiemeli azt is, hogy első jelöltünk amazon mivolta abban is rejlik, hogy kizárólagos szűznemző, csak nőstény egyedei vannak. Ennek köszönhető, hogy rokonai közül ennek a fajnak a legnagyobb az elterjedési területe, amely Portugáliától Kínáig húzódik. Bármilyen óriás is legyen, ritkán bukkanhatunk rá, természetesen védett faj, pénzben kifejezett értéke 50 000 forint.

A második induló az óriás tőrösdarázs, amely a legnagyobb európai hártyásszárnyú, testhossza az 5 cm-t is meghaladhatja. Magányos életmódú, ráadásul parazitoid faj. (Értsd petéjét más rovarok lárvájába rakja le, amely aztán kellemes táplákékot nyújt a fejlődőúj egyednek.) Magyarországon szinte minden tájegységen megtalálható, de a főleg száraz, meleg, erősen napsütötte helyeket szereti. Nagy mérete miatt könnyen megijednek tőle, de emberre nem veszélyes, békés természetű. Védett, pénzben kifejezett értéke 50.000 Ft.

Harmadik rovarunk nem más, mint az óriás énekeskabóca, amelyre leginkább hímeinek jellegzetes "éneke" miatt figyelhetünk fel. Egész Dél-Európában honos, hazánkban legnagyobb számban a Balatonfelvidéken és a Budai-hegységben fordul elő. A faj hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Az Év rovara kampány célja természetesen nem puszta népszerűségi verseny, a lényeg, hogy felhívja a figyelme egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Aki még több izgalmas érdekességre kíváncsi az idei trióról, annek mindenképp érdemes felkeresnie a Rovartani Társaság honlapját.

A online szavazás mellett idén van lehetőség szavazni élőben is a Magyar Természettudományi Múzeumban. A szavazódobozt a Múzeum kupolacsarnokában lehet megtalálni.

Azoknak, akik interneten adnák le voksukat, az alábbi oldalra érdemes kattintaniuk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk