A koronavírusból felgyógyulóknak adtak ki táplálkozási ajánlást a dietetikusok

  • narancs.hu
  • 2021. március 25.

Élet + Mód

Ugyanis a gyógyulás után is megmaradhatnak étvágytalansággal, az íz- és szagláscsökkenéssel kapcsolatos tünetek.

A koronavírussal jár gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást, ráadásul ezek olyan tünetek, amelye ka gyógyulás után is sokáig megmaradhatnak. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ezért összeállított egy ajánlást a betegség utáni regenerációhoz - számol be a hvg.hu.

A dietetikusok ajánlása szerint

  •  érdemes gyakran és keveset enni: a főétkezések közé 2-3 kisebb étkezést is be lehet iktatni. 
  • Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket (pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát).
  • Fogyasszunk bőségesen folyadékot.

Ízérzékelés és szaglás csökkenésének esetére azt ajánlják, hogy próbálkozzunk intenzívebb fűszerek és kiegészítők használatával, mint a mustár, torma vagy savanykás gyümölcsök.

Az ajánlás szerint nemcsak a különböző ízvilágok és fűszerezések próbálgatása, hanem a különböző állagú és hőmérsékletű fogások is kipróbálásra érdemesek. Emellett előfordulhat, hogy túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy-egy ételt, ilyenkor az ízérzékelésen segíthet, ha például mézzel próbáljuk édesíteni.

Szintén probléma lehet a szájszárazság, azt javasolják, ez esetben gyakrabban öblítsünk szájat, vagy segít a nyálelválasztást fokozásában a cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása  is.

Fáradtság vagy légszomj esetén a puha, magas víztartalmú ételeket javasolják.

Figyelmébe ajánljuk