A telefonálást is megváltoztatja a Brexit

  • narancs.hu-MTI
  • 2021.01.14 14:40

Élet + Mód

Felhívják a figyelmet, hogy a roamingdíjakat se felejtsük el.

Már nem vonatkoznak a roaming és nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok az Egyesült Királyságra -  hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

2020. december 31-e óta ugyanis Nagy-Britannia és Észak-Írország - együttesen az Egyesült Királyság nem az Európai Unió része, így harmadik országnak minősül.  Az átmeneti időszak pedig, amelyben minden EU-s szabály, így a hírközlési szabályok is érvényesek voltak a kilépőfélben levő országra, 2020 végéig tartott.

Mivel azonban 2021-től az Egyesült Királyság már harmadik országnak számít, így a roaming és a nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok már nem érvényesek rá, ezáltal megszűnt a "roam like at home", azaz a hazai áron igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége is.

Hozzáteszik, hogy a  brexit-megállapodás szerint  a felek azért törekednek az együttműködésre a roamingdíjak kapcsán, és a  mobilszolgáltatók üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy 2021-től továbbra is fenntartják az átmeneti időszakban hatályos díjakat attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam. De ez erre a hírközlési szabály már nem kötelezi őket. Az előfizetőknek így azt ajánlják, hogy a telefonszolgáltatójuknál tájékozódhatnak az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívások, valamint a roamingszolgáltatások díjaival kapcsolatban.

Neked ajánljuk