Az ideális konyha kialakítása 7 lépésben

  • Fizetett tartalom
  • 2022. július 1.

Élet + Mód

Amióta csak az ember elkezdett házakat építeni és beköltözni a barlangokból, a konyha az a helyiség, ahol összejön a család, az, ami melegséget sugároz, egyszóval: ami az otthon lelkét adja. Ez mind azonban csak akkor teljesülhet, ha sikerült egy igazán hangulatos, otthonos, praktikus és elsősorban nekünk tetsző helyiséget kialakítani belőle. Ennek a folyamata pedig több mint izgalmas: válogathatunk a színek, minták, elrendezések és formák között, miközben kialakul az álomkonyhánk!

7 lépés a tökéletes konyháért

Ha évek óta böngésszük a lakberendezési magazinok konyharészlegét és ámuldozva nézzük az online elérhető inspirációs forrásokat, akkor már biztosan lázban égünk, amikor végre eljutunk oda, hogy kialakítsuk a saját ízlésünknek megfelelő konyhát. Persze lakásonként és házanként eltérő lehet, hogy milyen adottságokkal dolgozunk a folyamat során, van néhány olyan lépés, amit alapvetőnek tekinthetünk, ha nulláról akarjuk megvalósítani a számunkra legideálisabb konyhát. Nézzük, melyek ezek!

 

Lőjük be a stílust!

Lehet, hogy odáig vagyunk például az indusztriális stílusért, de ha a lakás vagy ház többi része bohém színekben és mintákban pompázik, akkor az összhatás igencsak érdekes lenne, ha emellett döntenénk. Éppen ezért a legelső lépés, hogy kitaláljuk, milyen stílusú legyen az álomkonyhánk, összeegyeztetve a ház többi részével. Persze nem feltétlenül kell mindennek teljesen egységesnek lennie, de némi harmóniára törekedjünk. Skandináv, vintage, retro vagy minimalista? A döntés rajtunk áll!

Persze azt is megtehetjük, hogy egy alapvetően nem túlzottan domináns stílus mellett tesszük le a voksunkat, és azt dobjuk fel más trendek egy-egy kiegészítőjével, hogy különleges legyen a végeredmény. Egy pulttal kiegészített retro konyhában például eszméletlen jól mutathat egy vidaxl bárszék, de egy skandináv stílusú étkezőasztalt is el tudunk képzelni benne. Csak a fantáziánk – és az ízlésünk – szabhat határt a döntéseknek!

 

 

Találjuk ki az elrendezést!

Nagyon fontos, hogy ezt a lépést az csinálja, aki a legtöbbször használja a konyhát. A megfelelő elrendezés kitalálásához vegyük először is sorra az ajtók és ablakok helyét, de a vízkivezető nyílások és a dugaljak is támpontként szolgálnak, ezeket ugyanis nehezebb áthelyezni.

Létezik a konyhaberendezésben egy fogalom: a konyhai háromszög. Ez a helyiség három legfontosabb elemének – csap, hűtő, gáztűzhely – egymáshoz képest való elhelyezését jelenti. Igyekezzünk úgy kitalálni a berendezést, hogy ezek között minél kisebb - de azért kényelmes – legyen a távolság, így a főzés során garantáltan kevesebbet fogunk bosszankodni.

 

Anyag- és színválasztás

Egy adott stílus általában meghatározza a választott helyiség színvilágát is – persze ez nem törvényszerű. De azért ha már van egy alapelképzelésünk, biztosan látjuk, milyen színűre szeretnénk színezni az egyes felületeket. Alapszabály, hogy a kisebb helyiségeket ne húzzuk még jobban össze sötét színekkel, illetve hogy a meleg árnyalatokkal otthonosabbá tehetjük a helyiséget.

A színek mellett az anyagok is nagyban hozzájárulnak a konyha atmoszférájához. Ami a padlót illeti, bár a fa igazán meghitt hangulatot áraszt, nem túl praktikus, a járólap sokkal jobban bírja a gyűrődést. Ami a pultok anyagát illeti, szintén meghatározó az alapstílus, választhatunk elegáns márványt, olcsóbb műanyagot vagy időtálló fát.

 

Tárolás és helyhasználat

Itt az elrendezéshez hasonlóan annak célszerű döntenie, aki gyakrabban főz. Ő látja ugyanis, hogy mennyi szekrényre, polcra és egyéb tárolóegységre lesz szüksége. Ha a hely megengedi, akár egy kis kamrát is betervezhetünk az egyik sarokba. Amíg ezen gondolkodunk, végig tartsuk szem előtt a praktikumot!

 

A világítás fontossága

A világítótestek nemcsak a dizájnjuk miatt fontosak, bár az is sokat nyomhat a latba egy helyiség hangulatát tekintve. A konyhában fokozottan előtérbe kerül a funkciójuk is: az előkészítés, a főzés és a mosogatás során is fontos, hogy lássuk, mit csinálunk. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú lámpákat és hová helyezünk el.

 

Bútorok

Amint megvannak az alapjaink – márpedig ha a fenti lépéseket végigvettük, akkor jó esélyünk van rá –, akkor elérkeztünk az izgalmasabb részhez: rendezzük be a konyhánkat! Itt ismét előkerülhetnek az inspirációs képek és lakberendezési magazinok: az eddigi lépésekkel kapott alapunkat kiegészíthetjük a nekünk tetsző bútorokkal. Könnyebb dolgunk van, ha csak különálló helyiséget rendezünk be, ide a beépített bútorok mellé már nem sok minden fog kelleni – esetleg néhány vidaxl bárszéket beszerezhetünk a pult köré. Azonban ha étkezővel együtt áll a konyhánk, egy kicsit több válogatnivalónk lesz, hiszen székekre és étkezőasztalra is gondolnunk kell.

Ezek mellett gondoljunk a konyhai nagygépekre – hűtő, gáztűzhely, mosogatógép – és kisgépekre – kávéfőző, vízforraló és társaik – is! Ez utóbbiakat szabjuk a saját igényeinkre, ne vegyünk meg valamit csak azért, mert „annak is kell lennie”, ha egyébként nem használjuk. 

 

A legjobb kiegészítők

Zárjuk ezt a kalandos folyamatot a kiegészítők kiválasztásával! Ez már tényleg csak hab a tortán, egy kis szórakozás a nehéz munka után. Válogassunk kedvünkre! Ha ezek alapján tesszük meg a lépéseket a kész konyhánk felé, a végeredmény biztosan egy olyan helyiség lesz, ahol ezentúl szívesen töltjük majd a szabadidőnket!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?