El kell költöztetni a Mount Everest nepáli alaptáborát

Élet + Mód

Veszélyesen gyorsan olvad a tábor helyéül szolgáló gleccser. De nem csak a globális felmelegedés miatt: az alaptáborban rengeteget fűtenek, főznek és naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek. 

Nepál a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborának költöztetésére készül, mert a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta gleccserolvadás miatt már nem biztonságos.

A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használja a tábort, amely a gyorsan vékonyodó Khumbu gleccseren terül el. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, ahol nincs egész évben jég. A tábor jelenleg 5364 méter magasan áll, az új hely 200-400 méterrel alacsonyabb helyre épül. A nepáli hatóságok szerint a költöztetés 2024-re fejeződhet be -mondták el a BBC-nek.

A tervek a nepáli kormánynak az Everest-régió turizmusát elősegítő bizottsága javaslatait követik.

A Khumbu-gleccser a Himalája sok más jégfolyamához hasonlóan a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad, vékonyodik, az alaptábor közepén lévő patak a hegymászók és a hatóságok szerint évről évre egyre nagyobb területet foglal el. Azt is elmondták, hogy egyre több hasadék nyílik meg az alaptábor felszínén. A jég mozgásának, a sziklák zuhanásának zaja gyakran hallható.

A tábor költöztetését javasló bizottság vezető tagja, Khimlal Gautam azt mondta, az emberek jelenléte része a problémának. "Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezen kívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra" - magyarázta.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.