A következő tíz napban egyszerre látni az összes bolygót a hajnali égbolton

  • narancs.hu
  • 2022. június 17.

Tudomány

Évezredenként csak egyszer történik ilyen együttállás.

Június 17–28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog látszódni az égbolton, egymás után sorakozva. Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, június este, és a 2492 áprilisi hajnalokig nem is lehet ilyenhez szerencsénk - hívja fel a figyelmet a Svábhegyi Csillagvizsgáló a ritka eseményre.

Az együttállás azért is különleges, mert az 5 szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint már iskolában megtanultuk: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz. Az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba, de ezek az égitestek már csak kizárólag távcsővel lesznek láthatóak.

Hozzáteszik, hogy aki kíváncsi erre, annak korán kell kelnie, ugyanis hajnalonta, 3 és 4 között lesz a legjobban látható az együttállás. 3 körül ugyanis, szinte teljes sötétségben, még a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatjuk binokulárral. A Merkúr pedig 4 körül csatlakozik a többi bolygó sorához.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk