Kína bejelentette: már szerintük sem számít veszélyeztetett állatnak az óriáspanda

Élet + Mód

Világsiker.

Már nem számít veszélyeztetettnek az óriáspanda, ám még mindig "sérülékeny" - jelentették be kínai szakértők. A faj besorolását akkor változtatták meg, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at - írja a BBC.

Bár a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ben a levette a veszélyeztetettek listájáról az óriáspandát, és a sebezhetők közé helyezte őket, de akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések. Így egészen mostáanáig kellett arra várni, hogy az óriáspandákat Kínában is levegyék a veszélyeztetett állatok listájáról.

Az óriáspandák átsorolása azt is bizonyítja, hogy van értelme a védelemnek, tették hozzá. Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket. A bambusz a pandák étrendjének 99 százalékát képezi.

Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk